Gesprek met Martijn van Zijtveld (FOX Sports)

Op woensdag 7 oktober 2020 had ik een gesprek met Martijn van Zijtveld, freelance-commentator voor FOX Sports en podcastmaker voor zijn eigen ArseNL-podcast en FC Afkicken. Ik wilde graag in gesprek gaan met Martijn over zijn carrière als commentator bij FOX Sports, omdat ik dit zelf een zeer interessante functie vindt. Ik was benieuwd hoe hij in deze functie terecht was gekomen.

Ook wilde ik Martijn vragen naar zijn podcasts, voornamelijk naar de onderwerpen die ze kiezen en de redenen waarom ze de podcast maken. Ook was ik benieuwd hoe ze het publiek betrekken bij de podcast.

Korte samenvatting van het gesprek:

Martijn van Zijtveld – freelance commentator bij FOX Sports – doet zijn wedstrijdvoorbereiding altijd zelf. Hierbij bekijkt hij de selecties, pikt hij er interessante feiten uit en kijkt hij naar de historische wedstrijden tussen de twee clubs. Toch houdt hij de informatie beknopt: de mensen zitten niet te wachten op zinloze feiten over de linksback van team A of de eerste club van de spits van team B. Immers, omdat mensen tegenwoordig het voetbal met de telefoon in de hand kijken, kunnen ze binnen drie clicks vinden waar de spits van team B gevoetbald heeft. Het belangrijkste gebeurt op het veld.

De ArseNL podcast is een podcast die hij samen met een vriend en tevens Arsenal-fan maakt. Ze praten een klein uurtje over het doen en laten van hun favoriete team. Hierbij kiezen ze onderwerpen die ze zelf interessant vinden. Het publiek kan via de socials van de podcast hun vragen stellen, onderwerpen indienen of suggesties opwerpen. Zo betrekken ze het publiek bij de podcast. De reden dat ze deze podcast zijn gestart is omdat ze hun gezamenlijke passie voor Arsenal met andere wilden delen.

Sinds deze week gaat hij bij FC Afkicken een nieuwe podcast maken, genaamd FCBuitenland. De podcast bespreekt interessante verhalen / onderwerpen / wedstrijden / spelers die actief zijn in buitenlandse competities, waarbij de focus voornamelijk ligt op Spanje, Italië, Duitsland en Engeland. Dit is één van de velen podcasts die FC Afkicken maakt. Ze hebben een vaste luisterkring en netwerk opgebouwd door de jaren heen. De kring wordt betrokken in de podcasts door de interactie aan te gaan op social media.

Wat heb ik van dit gesprek geleerd?

Je vindt het publiek door de interactie met ze aan te gaan op de socials. Betrek ze in de podcast door ze te laten meedenken over onderwerpen, laat ze ook ideeën kiezen etc. Zo zullen ze de volgende keer ook luisteren en hebben ze het idee een aandeel te hebben in de podcast.

Martijn van Zijtveld | Sportcommentator
Martijn van Zijtveld als commentator voor FOX Sports in de GelreDome © Martijn van Zijtveld

1 reactie op “Gesprek met Martijn van Zijtveld (FOX Sports)”

  1. Pingback: Hoe wil ik omgaan met ondernemerschap? – Nick Dierckx

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *