Gesprek met Sam van Raalte (VICE Sports)

Op woensdag 14 oktober had ik een gesprek met Sam van Raalte. Sam is leider van de sportredactie van de Nederlandse tak van Vice Sports. Ik wilde het met hem hebben over Vice Sports. Wat is de doelgroep? Waarom kiezen ze voor bepaalde onderwerpen? Hoe is het ontstaan?

Een korte samenvatting van het gesprek:

In 2016 studeerde Sam af en kon hij direct bij Vice beginnen. Ze wilden bij Vice Nederland een sportredactie opzetten, waaraan hij veel heeft bijgedragen. Hij mocht gaan bepalen wat de invulling werd van de redactie. Ze kozen voor ruwe sportverhalen voor jonge sportliefhebbers.

Waarom kozen ze hiervoor? Er zijn verschillende soorten sportjournalistiek die al bedreven worden. Magazines als Santos en Staantribune maken meer achtergrondverhalen en interviews, maar deze gaan vaak over het verleden. Voetbal International en FOX Sports schrijven wedstrijdverslagen over wat er op het veld gebeurd. Er was toen nog niet echt een platform dat zich richtte op verhalen uit het heden over de cultuur rond de sport. Daar is Vice op ingesprongen met hun sportredactie.

Sam kiest zelf de verhalen of onderwerpen uit die hij interessant vindt. Waarom? Zelf hoort hij ook in de doelgroep, dus hij verwacht dat wat hij interessant vindt, ook gelezen wordt. Belangrijk aan de verhalen is dat ze een ruw randje hebben: sporters zijn ook gewoon mensen, ze staan niet ‘hoger’ dan wij en zijn gelijk aan andere mensen. We moeten ze niet op een voetstuk plaatsen, want ook sporters doen dingen fout en leren ervan. Ook die kant van het verhaal mag getoond worden.

Vorig jaar maakte Sam een inmiddels bekende podcast over spookvoetballer Enzo Bernio Verhagen. In april vertelde Verhagen over zijn periode in Moldavië en dat een transfer naar China was afgeketst. Echter kwam Van Raalte er uiteindelijk achter dat het allemaal niet zo in elkaar stak, hij had meerdere mensen opgelicht en was eigenlijk helemaal geen voetballer. Hij heeft het volledige onderzoek naar Verhagen zelf uitgezocht, in samenwerking met de juristen van Vice. Uiteindelijk is daar een vierdelige podcastserie uitgekomen die in de volledige media voorbij is gekomen.

Hij heeft zeker de ambitie om meer van dit soort onderzoekende verhalen in de sport te maken, maar het kost teveel tijd en geld, wat momenteel niet beschikbaar is.

Wat heb ik van het gesprek geleerd?

  • Denk goed na over welke ‘gaten’ er nog in de markt zijn en probeer daarop in te spelen. Zo zijn er weinig platformen die onderzoekende sportverhalen publiceren. Echter is het nadeel hiervan dat er veel tijd in sluipt.
  • Als je zelf deel uit maakt van de doelgroep, kun je makkelijker keuzes maken vanuit de invalshoek van de doelgroep.
  • Door de reacties die op een verhaal / productie komen, achterhaal je gemakkelijk of je verhaal bij de juiste doelgroep terecht komt.

Een tip die Sam nog meegaf: kijk eens naar The Athletic. Zij maken grote achtergrondverhalen over verschillende sporten en hebben sinds kort ook hun afdeling naar Engeland uitgebreid. Vaak meer onderzoekende verhalen met veel research en bronnen. Ook gaf Sam aan dat er in Nederland weinig goede YouTube-kanalen over voetbal zijn. In Engeland en de Verenigde Staten heb je deze wel.

Ook voegde hij nog aan het gesprek toe dat ik maar aan de bel moest trekken als ik een idee of verhaal had.

Stage bij Vice zit er helaas niet in. Vanwege de coronacrisis is mederedacteur Dave Aalbers ontslagen bij Vice. In zijn eentje kan hij geen stagiair helpen, omdat dat teveel tijd kost en ook niet fijn is voor de stagiair.

Sam van Raalte - VICE
Sam van Raalte © Vice Sports

2 reacties op “Gesprek met Sam van Raalte (VICE Sports)”

  1. Pingback: Hoe wil ik omgaan met ondernemerschap? – Nick Dierckx

  2. Pingback: Sollicitatie bij VICE Sports – Nick Dierckx

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *