Hoe wil ik omgaan met onderzoeksjournalistiek?

De laatste van de drie pijlers van dit semester is onderzoek. Hoe stel ik mij op als onderzoekend journalist? Hoe ga ik om met onderzoeksjournalistiek?

Ik wil mij deze periode gaan focussen op onderzoekende sportverhalen. Bepaalde verschijnselen wil ik gaan uitzoeken. Voorbeelden hiervan zijn:

  • De invloed van een individuele tijdrit op het eindklassement van een grote ronde;
    • Naar aanleiding van het gevecht Roglic – Pogacar in de Tour de France van 2020, maar ook eerder is dit voorgevallen (Dumoulin in de Giro van 2017, LeMond in de Tour van 1989)
  • Waarom worden trainers in België zo snel ontslagen?
    • Naar aanleiding van de ontslagen trainers in de Jupiler Pro League (Thorup en Bölöni bij AA Gent en Wolf bij RC Genk – allen binnen 5 speelronden)
  • Er zullen gedurende het sportseizoen nog meerdere onderwerpen aan bod komen. Zeker met de opkomende Olympische Spelen van 2021, het EK voetbal van 2021 etc.

Om de onderzoeken uit te voeren, kan ik gebruik maken van de elf onderzoekswapens. In deze analyse heb ik de elf technieken behandeld. Deze technieken kan ik gebruiken om bovenstaande onderzoeken uit te voeren.

Toch wil ik mij niet alleen gaan focussen op sport dit semester, ook om de betrokkenheid bij de groep te behouden. Ik moet er nu eenmaal mee leven dat er – buiten Liam met de Formule 1 – geen sportliefhebbers in de groep zitten en zij daar niet snel over zullen produceren. Om aansluiting bij de groep te houden, zal ik proberen om met enkele onderzoeken samen te werken met medestudenten. Deze zullen hoogstwaarschijnlijk niet over sport gaan, of sport niet als hoofdonderwerp hebben.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *