Kennis Delen: El Tarangu (podcast)

Op donderdag 8 oktober deelden Michelle en ik de podcast El Tarangu met de rest van de groep. Het was een zeer interessante kennisdeling, waarbij de interactie binnen de groep beter was dan normaal tijdens een meeting.

El Tarangu is een podcast van audiocollectief SCHIK. Oud-wielrenner Lucien van Impe beweert dat hij in 2003 José Manuel Fuente heeft gezien. Echter, die Spanjaard is 7 jaar eerder overleden. Hoe zit het in elkaar? Heeft Fuente zijn dood opgezet om in België een nieuw leven te beginnen? Of is er een dubbelganger die de rol van Fuente op zich wil nemen?

Waarom willen we dit delen?

Het raakt ons allebei, terwijl onze interesses heel ver uit elkaar liggen. Dit doen ze door de stijl die ze gebruiken.
Bij Michelle: interessant omdat er een persoonlijke laag in zit (de interviews) en het psychologisch/filosofische: waarom doet zo’n man zoiets. Ook het diepgaande in het verhaal en de spanning eraan.
Bij Nick: kern van het onderwerp is sport en wielrennen. Maar ook gewoon het verhaal achter, onderzoek. Het te werk gaan in het onderzoek. Zij maken het een luisterervaring: je wordt meegesleurd in het verhaal.

Hoe doen ze dat? Door een hele poëtische stijl te geven aan het verhaal. Ze rekken het verhaal heel goed uit, vertellen langzaam, waardoor er constante spanning is. Dit versterken ze door muziek en geluidseffecten toe te voegen. Ze nemen je mee naar Spanje (waar ze heen gaan)

Wat hebben we eraan gehad / ervan geleerd?

 • Geleerd om geluidseffecten, muziekfragmenten etc. toe te voegen, om zo een extra dimensie aan het verhaal te geven.
  • Dit hebben we onderbouwd met het fragment in aflevering 1 (timeframe: 15:35 – 16:00). Ze kiezen hier voor een cliffhanger met daaropvolgende stilte met een opkomende, spannende muziek. Dit zorgt ervoor dat je even de ruimte krijgt om je af te vragen wat er gaat komen. Door de spannende muziek blijf je in het verhaal betrokken.
 • Hoe je luisteraars meer mee kan nemen in een verhaal. Dit doen ze in het verhaal door heel uitgebreid en languit te vertellen. Hierdoor krijg je volledige details mee en lijkt het net alsof je erbij bent
  • Dit hebben we onderbouwd met een fragment uit de eerste aflevering (timeframe: 21:40 – 24:32). Hierin vertellen ze over een foto die is genomen in het restaurant waar Van Impe en Fuente samen hebben gegeten. Er wordt drie minuten verteld over de foto, die uitgebreid wordt omschreven. Als je mee zou tekenen, zou je de foto volledig kunnen natekenen door de uitgebreide omschrijving van de dames.
   • EXTRA: Hiermee hadden we de interactie met de groep nóg sterker kunnen maken. We hadden hun de opdracht kunnen geven om de foto zelf te omschrijven en zelf na te tekenen om zo het effect van dit uitgebreide vertellen te laten zien.
 • Van ieder thema kun je iets vinden en maken wat meerdere raakvlakken heeft. Met één onderwerp worden in deze podcast verschillende doelgroepen aangesproken.
 • De manier van interviewen als je iets moeilijks moet vragen -> voorbeeld: het gesprek van Falo Fuente in de auto in Spanje.
  • Dit is de kern van aflevering 3. Het was te lang om te laten horen, maar we hebben wel aangeraden aan onze medestudenten om dit zelf te beluisteren. Ze stellen eerst vragen aan Falo om hem op zijn gemak te stellen en een soort vertrouwensband te creëren, voordat ze hem de moeilijke vraag stellen
Podcast Luisteren (PodNL): El Tarangu
Cover van de podcast El Tarangu © Radio 1 / Sporza / VPRO

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *