Onderzoeksvraag Cupkoorts #1

In de eerste aflevering van Cupkoorts: de podcast over de KNVB Beker, wordt een antwoord gezocht op de onderzoeksvraag: hoe lucratief is het Bekertoernooi voor amateurclubs?

Zie hieronder mijn onderzoek om tot het antwoord te komen, inclusief bronnen.

Hoe lucratief is het bekertoernooi voor amateurteams?

Kosten:

“Deelnemen aan het hoofdtoernooi van de KNVB-beker kost clubs in de eerste ronden vaak geld, omdat de wedstrijdpremies meer een soort compensatie zijn van alle faciliteiten die op orde moeten worden gebracht.”

Professionele stewards bijvoorbeeld. Normaal zijn dat vrijwilligers, maar van de KNVB moeten het profs zijn. Mobiele toiletten, extra voorzieningen, extra parkeerterreinvoorzieningen, noem maar op. Er komt dus veel bij kijken. Verder moet het stadion een apart uit-vak hebben en dat is niet bij alle amateurclubs vanzelfsprekend. Vaak moet er een speciaal uit-vak worden gecreëerd om de uitsupporters van grotere ploegen op te vangen.

Vanaf de 1e ronde dient de accommodatie bij alle wedstrijden te zijn uitgerust met een lichtinstallatie met de minimale gemiddelde horizontale verlichtingssterkte 300 lux.

Indien de accommodatie van de thuisspelende club niet voldoet aan voornoemde eisen, is het de club in kwestie toegestaan:
– een mobiele lichtinstallatie te huren opdat alsnog aan voornoemde eisen wordt voldaan;
– te spelen in een andere accommodatie die voldoet aan voornoemde eisen, mits deze club zulks bij de inschrijving van het toernooi om de TOTO KNVB Beker kenbaar heeft gemaakt en niet zijnde de accommodatie van de tegenstander.

Artikel 37 – Kosten arbitrage
Tot en met de 2e ronde worden de werkelijke kosten voor arbitrage doorbelast aan de thuisspelende club. Vanaf de achtste finales worden de werkelijke kosten voor arbitrage per wedstrijd, met uitzondering van de finale, gelijkelijk doorbelast aan de desbetreffende deelnemers.

Voorbeeld: Quick H tegen Willem II afgelopen seizoen

Voorbeeld: Excelsior Maassluis: tegen PSV en SC Heerenveen

Inkomsten:

Artikel 38 – Verdeling inkomsten
Tot en met de 2 e ronde heeft de thuisspelende club recht op het financiële resultaat van de wedstrijd. De bezoekende club heeft recht op een “bezoekersvergoeding” van € 2.500,– per wedstrijd. Hiermee moeten ze onder andere het vervoer van het team en de supporters regelen, stewards inzetten etc.

Wedstrijdpremies:

Plaatsing voor het hoofdtoernooi levert 10.000 euro prijzengeld op. Voor het bereiken van de tweede ronde wordt er nogmaals 15.000 euro uitgekeerd vanuit Zeist. Plaatsing voor de achtste finale is goed voor nog eens 25.000 euro en de kwartfinale geeft een bonus van 45.000 euro. De uiteindelijke bekerwinnaar ontvangt 250.000 euro prijzengeld van de KNVB.

Tussen-conclusie: Wegen de inkomsten (prijzengeld + ticketrecette) op tegen de kosten die gemaakt moeten worden?

Vanaf de achtste finale wordt een resultaatdeling per wedstrijd (zulks met uitzondering van de finale) toegepast waarbij beide deelnemers 50% van het nettoresultaat (zie artikel 39 van dit reglement) ontvangen. -> uitwedstrijden zijn hierbij ideaal, want daar worden meer kaarten verkocht, dus ook meer nettoresultaat. Voorbeeld: Spakenburg bij Ajax.

Voorbeelden:

Bart Beekhuis, penningmeester van Spakenburg, kon daarmee enkele tonnen bijschrijven, omdat de kaartverkoop tussen beide clubs werd verdeeld.

“Naar schatting levert de bekeravond Spakenburg – ongeacht het resultaat – een ton of twee op, omdat vanaf de laatste zestien de nettowinst van de kaartverkoop wordt gedeeld.”

Voorbeeld: VVSB bereikte in 2015/16 de halve finale van de KNVB Beker (mail gestuurd)

Ze speelde voor 2800 man op Woudenstein tegen Capelle, voor ruim 5000 man in de Vliert tegen FC Den Bosch en in de halve finale voor ruim 23.000 supporters in de Galgenwaard tegen FC Utrecht. Reken de wedstrijdpremies erbij -> dikke winst!

Maar zover komt het vaak niet.

Schriftelijke bronnen:

https://www.knvb.nl/downloads/bestand/23545/reglement-toto-knvb-beker-2020-21-01082020

https://nos.nl/artikel/2319666-met-wat-geluk-houden-amateurclubs-tonnen-over-aan-de-knvb-beker.html

Gesproken bronnen:

Paul Paumen (secretaris VVSB) – gesproken op 23 oktober 2020

Marcel de Kler (penningmeester van Quick) – gesproken op 20 oktober 2020

Gert-Jan Bunt (voorzitter Excelsior Maassluis) – gesproken op 19 oktober 2020

De ‘wapens’ die ik voor deze onderzoeksvraag heb gebruikt zijn:

  • Onderzoek doen via internet / sociale media (zo ben ik onder meer op de het reglement van de KNVB gekomen aangaande het Bekertoernooi)
  • Het raadplegen van databanken (om zo aan eerdere publicaties over dit onderwerp te komen)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *