Publieksgerichtheid Ontslagen Trainersverhaal

Het verhaal over de Ontslagen Trainers (hier te lezen), is geschreven voor het AD of De Telegraaf. Daarvoor heb ik mij moeten verdiepen in teksten van deze media. Dit was zeer lastig, omdat ik het niet gewend was om mijn stijl aan te passen aan een medium. Na een analyse (die te vinden is in de reflectie op dit stuk) en het lezen van enkele stukken uit de kranten werd het al een stuk makkelijker. Zo leerde ik dat de focus van de sportkaternen van deze krant voornamelijk ligt op Nederland en daarna pas op het buitenland. Daardoor moest ik de insteek van mijn verhaal iets aanpassen om constant de vergelijking met Nederland te maken.

Daarnaast heb ik enkele lezers van de Telegraaf en het AD benaderd om mijn stuk tijdens het schrijven te voorzien van feedback. Zo kan ik aan de wensen van het publiek voldoen en het publiek betrekken bij dit stuk. De feedback zie je hieronder. Aan de hand van enkele door mij gestelde vragen, heb ik geprobeerd feedback te krijgen op het stuk. Dit ging voornamelijk over de opbouw van het artikel, de leesbaarheid en de toevoer van informatie. Zie hieronder de feedback die ik ontving.

Uit de feedback die ik kregen had, kwam voornamelijk naar boven dat het redelijk onduidelijk was waarom ik voor Italië en België (nummers 1 en 3 op de ranglijst) en niet Spanje (2) had gekozen. Aan de hand van deze feedback heb ik de volgende dingen veranderd:

  • Ik heb toegelicht in het artikel waarom de keuze is gevallen op Italië en België’;
  • Ik heb de titel ingekort en daarin de namen weggelaten;
  • Ik heb het taalkundige foutje (kant in dreigt te gaan / kant op dreigt te gaan) aangepast;
  • Ik heb de factor van het aantal clubs toegevoegd aan het verhaal. Dit is een wel degelijk meespelende factor, waardoor het aantal van België nog extremer wordt.

Ik heb hiervan geleerd dat het verstandig is om ook tijdens het schrijven van een artikel het publiek te betrekken in een productie. Zo kan het eindproduct nog meer aansluiten op de behoefte van de doelgroep.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *