Reflectie Podcast Cupkoorts

Inmiddels heb ik de eerste aflevering van Cupkoorts online staan. Het was een flinke klus. Zo moest ik voor deze aflevering zeven verschillende bronnen spreken, de social-media accounts maken en verspreiden en de podcast voorbereiden. Met een tevreden blik kijk ik naar de invulling van deze eerste aflevering, maar de audio-kwaliteit kan nog een stuk beter.

Wat heb ik geleerd?

  • Ik heb geleerd dat je altijd een plan B moet hebben
  • Ik heb geleerd dat met mensen werken geduld en een betere planning nodig heeft
  • Ik heb geleerd om de opname-instellingen altijd te checken voorafgaand aan een opname

Ik heb tijdens de opnamegesprekken een grote fout gemaakt: ik heb niet gecheckt of de opnames van de telefoongesprekken goed waren. Eindstand: pas na het vijfde gesprek kwam ik erachter dat de audio van de telefoongesprekken niet goed waren. Degene aan de andere kant van de lijn was op de opnames heel zacht te horen.

Ik heb deze gesprekken in Audacity handmatig versterkt, met als gevolg dat ook de ruis en het omgevingsgeluid wordt versterkt. Daardoor is degene niet duidelijk te horen. Het opnieuw opnemen van de gesprekken ging ook niet, omdat de podcast maandag online moest komen, terwijl ik pas op vrijdag tijdens het monteren van de podcast achter het probleem kwam. Daarom heb ik de gesprekken zelf versterkt en toch maar gebruikt, ondanks dat het geluid niet altijd helder en fijn is om naar te luisteren. Er moet toch iets op de plank liggen uiteindelijk…

Ik heb hiervan geleerd om altijd de opname-instellingen te checken en te testen voorafgaand aan een gesprek waarvan de audio gebruikt moet worden. Het zal mij voor aflevering twee in ieder geval niet weer gebeuren.

Dit probleem had ik verder nog kunnen tackelen door eerder contact op te nemen met bronnen en door een plan B te hebben. Ik liep er nu tegenaan dat mijn ‘eerste keus’-bekerheld niet reageerde op mijn mail en telefoontjes, doordat ik niet direct doorpakte naar een tweede keus, moest ik in het laatste weekend nog snel iets regelen. Gelukkig kon de tweede keus-bron in het weekend nog, maar voor hetzelfde geld had ook deze bron geen tijd en stond ik zonder bekerheld. Daarvan heb ik geleerd om eerder contact op te nemen met een tweede bron als de eerste bron niets laat weten. Mochten ze allebei reageren, kun je nog altijd een combinatie maken.

Feedback na de eerste aflevering:

Nadat de eerste aflevering online is gegaan, heb ik van verschillende mensen concrete feedback gevraagd. Zo vroeg ik aan mijn medestudenten of ze wilden luisteren naar hoe ik praat en de gasten benader. Daaruit kwam de volgende feedback:

Vanuit de mensen die meegewerkt hebben aan de podcast en het publiek heb ik gevraagd of ze tips hebben voor de volgende keer op het gebied van invulling en het totale plaatje. Het concept met de combinatie tussen onderzoek en praten, maar ook het gebruik van veel bronnen werd alom goed ontvangen. Ook hier kwamen wat tips uit, die, net als de eerdere feedback, voornamelijk over audio gaat.

Wat haal ik hieruit?

Volgende keer ga ik de stukken in steekwoorden opschrijven en opnemen. Zo om te voorkomen dat het klinkt alsof het grotendeels wordt voorgelezen. Daardoor zal het minder eentonig worden, omdat ik nog niet precies voor me heb wat ik ga zeggen.

Ook ga ik kijken of ik de intro op verschillende manieren kan opnemen, om er nog meer spanning of aantrekkingskracht in te verwerken en zo de luisteraars in de podcast te trekken.

Reflectie na Aflevering 2:

Na de tweede aflevering ben ik erachter gekomen dat je als student een minder goede uitgangspositie voor interviewverzoeken hebt in vergelijking met mediabedrijven. Zo geeft FC Utrecht al aan dat interviewverzoeken van studenten niet worden ingewilligd en bij Ajax kan je niet eens een verzoek indienen als je geen perskaart hebt.

Daarom was het ook dit keer extra belangrijk om een back-upplan te hebben en goed te plannen.

Ik heb dit keer de intro en tussenstukken in steekwoorden genoteerd, zodat het iets spontaner overkomt en niet wordt opgelezen. Je hoort overduidelijk het verschil met aflevering 1.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *