Reflectie voorbeschouwing Willem II – Rangers

Ik wil me dit seizoen gaan bezighouden met het schrijven van voorbeschouwingen voor Europese wedstrijden van Nederlandse clubs. Deze voorbeschouwing over Willem II tegen het Schotse Rangers was de eerste in de serie. Daar heb ik verschillende dingen – ook na een gesprek met Roy – van geleerd:

  • Ik heb me verdiept in hoe (regionale) kranten een voorbeschouwing schrijven en daaruit inspiratie gehaald;
  • Ik heb erover nagedacht hoe een voorbeschouwing unieker, interactiever en visueel aantrekkelijker kan worden gemaakt;
  • Ik heb geleerd dat een planning belangrijk is bij een voorbeschouwing.

Ik heb me verdiept in hoe (regionale) kranten een voorbeschouwing schrijven.
Vaak ziet de opbouw er als volgt uit:

  • Introductie met de 5W + H (Wie, Wat, Waar, Wanneer, Waarom en Hoe);
  • Begin middenstuk een stukje historie over de tegenstander + hoe de tegenstander op dit punt is gekomen (eventueel ook over eigen historie in Europa als dat uitzonderlijk is);
  • Verwachting van een bron: dit kan een speler zijn die voor de tegenstander heeft gespeeld of gewoon een voetbalprominent persoon (Aad de Mos bijv);
  • Uitlichting over één of twee belangrijke spelers van de tegenstander;
  • Inschatting van de kansen + voorspelling als slot.

Voorbeeld:
https://www.bd.nl/willem-ii/wat-te-verwachten-van-rangers-fc-let-op-ryan-kent~a68a85e2/
https://www.ed.nl/champions-league-en-europa-league/konterman-ziet-kansen-voor-willem-ii-met-sterk-positiespel-kun-je-rangers-pijn-doen~abd9827c/

Hieraan heb ik een andere draai proberen te geven, door een bron vanuit een andere invalshoek te kiezen. Vandaar de keuze voor Mohamed el Makrini (met wie ik al eens eerder contact heb gehad). Hij speelde vorig jaar tegen Rangers met Kilmarnock – ook als underdog – en weet dus precies hoe het voelt om tegen ze te spelen, welke spelers belangrijk zijn in de ploeg en hoe je ze kan bestrijden. Dat is veelzeggender dan een bron als bijv. Aad de Mos die toevallig vorig jaar de Old Firm heeft gezien.

Ik heb wel voor eenzelfde opbouw gekozen als de voorbeschouwingen die de regionale kranten hebben, omdat het mijn eerste voorbeschouwing is op een Europese wedstrijd. Ik wil deze voorbeschouwingen dit seizoen vaker gaan maken, en zal dan ook proberen om er een nog andere draai aan te geven om het verhaal uniek te maken.

Na de opmerkingen van Roy heb ik nog meer geleerd. Hoe kan ik dit verhaal unieker maken. Iedere krant (zeker regionaal m.b.t. welke club speelt) heeft een voorbeschouwing, hoe kun je eruit springen met zo’n voorbereiding? Door het verhaal interactiever te maken, door het verhaal beter (ondersteunen met cijfers of meerdere bronnen) te maken of door een nieuwe/andere invalshoek te kiezen.

Zo kan je cijfers en statistieken toevoegen aan het verhaal en deze eventueel op een visuele manier toevoegen. Maar ook een voxpop in de stad van de club die moet voetballen kan een toevoeging zijn en helpt tevens om het publiek te betrekken in het verhaal. Meerdere bronnen geven een nog betere blik op de tegenstander, denk ook aan bronnen uit het land van de tegenstander, niet alleen ‘voetbalprominenten’ uit Nederland.

Ik kwam pas twee dagen voor de wedstrijd met het idee om deze voorbeschouwing te schrijven. Ik had twee bronnen benaderd (Mohamed el Makrini en Barry Anderson (een Schotse voetbaljournalist)). El Makrini reageerde en heb ik ook gesproken voor het verhaal. Anderson reageerde niet op tijd, waardoor ik hem niet heb kunnen betrekken in het verhaal. Hiervan heb ik geleerd dat het belangrijk is om goed te plannen en bronnen op tijd te benaderen. Potentiële bronnen reageren niet altijd binnen één of twee werkdagen: daarmee moet je rekening houden in de planning. Zeker bij een voorbeschouwing, want die moet op de ochtend van de wedstrijd worden gepost.

Bronnen:

https://www.uefa.com/uefaeuropaleague/fixtures-results/#/dw/1258

Mohamed El Makrini, gesproken op dinsdag 22 september 2020.

https://www.economist.com/game-theory/2012/07/13/you-dont-know-what-youve-got-til-its-gone

https://www.transfermarkt.nl/alfredo-morelos/alletore/spieler/338962

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *