Sollicitatie bij VICE Sports

Ik citeer op de competentiekaart bij de competentie ‘vernieuwen’. “(…) Verkent de mogelijkheden die de (freelance) markt hem biedt.”

Aan het begin van dit schooljaar heb ik contact gehad met Sam van Raalte over VICE Sports in het kader van ontdekken en ondernemen. Tijdens dat gesprek is ook een mogelijke stageplek ter sprake gekomen, maar door de coronacrisis waren op de redactie van VICE Sports niet meer genoeg redactieleden om een stagiaire te begeleiden.

Vorige week postte Sam van Raalte een oproep op Twitter voor freelance-journalisten voor VICE Sports:

Ik besloot hierop te reageren en moest als sollicitatie mijn CV samen met drie pitches indienen. Hieronder heb ik de drie pitches staan, met bijgevoegd de reden waarom ik deze vind aansluiten bij VICE Sports. Zoals te lezen in mijn gesprek met Sam van Raalte, gaat VICE Sports uit van ruwe sportverhalen voor jonge voetballiefhebbers, met het oog op sportcultuur.

Idee 1: Het voetballeven van Shelton Spier en Shaquille Prijor in Georgië

In april van dit jaar vertrokken Shelton Spier en Shaquille Prijor samen naar FC Gagra in Georgië. Beide hadden er al enkele buitenlandse avonturen op zitten, maar besloten toch naar Georgië te vertrekken.

Hoe is het voetballeven in Georgië? Hoe zijn ze daar beland? Wat zijn de keerzijde van leven / voetballen in Georgië? Hoe is het om als getinte jongens te voetballen in een overwegend wit land?

Een interview met de beide heren moet een kijkje geven in het leven van deze twee voetbalnomaden

Bronnen: Shelton Spier en Shaquille Prijor

Waarom past dit bij VICE Sports? De insteek van het interview is voornamelijk om het leven buiten het voetbal in Georgië te bespreken en te noteren. Het is voor twee Nederlandse jongens een opvallende keuze om in Georgië aan de slag te gaan. Ik vind dat dit verhaal goed aansluit bij de gedachte achter VICE Sports, omdat het een ruw verhaal is over de sportcultuur in Georgië.

Idee 2: De ketchupfles van dit seizoen

Ruud van Nistelrooij is de bedenker van de ketchupfles-theorie. Hij vergeleek het scoren van doelpunten met een fles ketchup. ‘Soms doe je ontzettend je best en komt er niets uit. Op een ander moment gaat het ineens vanzelf.’

Wat blijkt: de theorie klopt regelmatig. Kijk maar naar Luuk de Jong bij PSV (2016/17): deed enorm zijn best maar kwam maar niet tot scoren. Uiteindelijk scoorde hij en sindsdien vielen de goals vanzelf. Maar… wie maakt dit seizoen het meeste kans op de befaamde ketchupfles? Welke speler werkt ontiegelijk hard om tot doelpunten te komen, maar heeft tot nu toe louter pech? Maar als hij eenmaal scoort, vallen de goals vanzelf?

Een overzicht van enkele nominaties en een uiteindelijke winnaar moet zorgen voor een ludiek artikel, waarbij de theorie van Van Nistelrooij uitgelegd wordt en de befaamde ketchupfles wordt uitgedeeld.

Bronnen: – 

Waarom past dit bij VICE Sports? Dit verhaal heeft een hele andere insteek dan het vorige. Het is een iets ludieker verhaal en past in de serie die Michel Doodeman op VICE Sports heeft gemaakt, zie bijvoorbeeld dit verhaal over de Björn Vleminckx-index en de vissersranglijst. Dit soort verhalen worden ook op VICE gepubliceerd en zijn verhalen die je niet op de ‘formelere’ nieuwssites zou tegenkomen. Mijn idee over de ketchupfles zou ook zo’n soort artikel zijn dat je niet zou tegenkomen op een nieuwssite (bijvoorbeeld VI), maar dat voornamelijk dient voor entertainment.

Idee 3: Hoe tijdens een dartwedstrijd de bookmakers worden verslagen

Courtsiding is een begrip dat is ontstaan in de tenniswereld. Een toeschouwer is live aanwezig bij een tenniswedstrijd en geeft via zijn oortje door wie het punt scoort. Omdat bij tennis de umpire handmatig het punt moet invoeren, zit er altijd enkele seconden (of bij een trage umpire iets langer) tussen het moment dat het punt wordt gescoord en het moment dat het punt wordt ingevoerd. Bij tennis is het zo dat je live kan inzetten op wie het punt scoort. Zo zetten gokkers dus door middel van deze courtsider hun bets in de periode tussen het punt en het moment dat de umpire het punt invoert.

Ook bij het darten gebeurt dit, al wordt de score hier een stuk sneller ingevoerd dan bij tennis. Iemand in het publiek heeft telefonisch contact met de inzetter en geeft live door als er bijvoorbeeld een 180 wordt gegooid. De gokker zet zo snel als hij kan geld in op de score, voordat deze op het scorebord (en dus bij de bookmakers) komt. Zo zijn ze sneller dan de bookmakers. Het is niet illegaal, maar (natuurlijk) zijn de goksites er niet blij mee.

Om het verhaal body te geven, wil ik (anoniem) met een courtsider praten. Wat is de beweegreden dat ze dit doen? Vinden ze het zelf niet illegaal ten opzichte van de goksites? Hoeveel wordt ermee verdiend? En hoeveel mensen doen het?

Bronnen: (anoniem) een nog te benaderen courtsider

Waarom past dit bij VICE Sports? Darten is een sport die weinig in het nieuws is, behalve op dartsites. VICE Sports schenkt af en toe wel aandacht aan deze toch wat ruwe sport, die door buitenstaanders vaak neerbuigend ‘pijltjes gooien door corpulente mannen’ wordt genoemd. De dartsport is echter een veel grote wereld dan vele mensen denken en net als alle sporten kent ook de dartsport een schaduwkant. Matchfixing vindt in alle sporten plaats en gokkers zullen in iedere sport proberen om de bookmakers te verslaan. Dit verhaal brengt het beruchte courtsiding aan het licht. Het past goed bij VICE, omdat het de ruwe schaduwkant van de sport toont en niet een gelikt verhaaltje zoals je op de NOS leest over de uitslagen van het WK (niet dat dat verkeerd is overigens: er is veel te weinig aandacht voor darten).

Binnenkort hoor ik of ik als freelancer ben aangenomen bij VICE Sports. Update: Ik heb een gesprek met Sam van Raalte achter de rug. Het derde idee over de courtsider mag ik gaan uitwerken. Als dat in de smaak valt, mag ik op freelance basis aan de slag bij VICE met de insteek om eens per maand een verhaal te schrijven.

Ik heb hiermee mijn kansen op de freelancemarkt verkent en geleerd om mij in een bepaald medium te verdiepen om ervoor te schrijven of om er ideeën voor te bedenken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *