Onderzoek Invloed van de Tijdrit

Op de voorlaatste dag van de Tour de France 2020 werd de nachtmerrie waarheid voor Team Jumbo-Visma. Directe concurrent Tadej Pogacar reed een betere tijdrit dan Primoz Roglic en nam de gele trui over van zijn landgenoot. In de Giro D’Italia was het ook op de laatste dag dat de roze trui verdeeld werd in een tijdrit. Tao Geoghegan Hart en Jai Hindley stonden namelijk gelijk voorafgaand aan de tijdrit. Uiteindelijk bleek Hart de snellere rijder, want hij bracht het roze naar Milaan. Wederom was een tijdrit beslissend voor de uiteindelijke uitkomst van een grote ronde.

Naar aanleiding van die rondes begon bij mij een vraag op te komen. Niet veel later kreeg ik van een collega dezelfde vraag: hoe belangrijk is die tijdrit eigenlijk?

Daarom besloot ik om van alle grote rondes deze eeuw te gaan kijken wat de invloed van de tijdrit was. Dit heb ik gedaan door de tijdrit-tijden van de uiteindelijk eindtijd af te halen. Zo krijg je dus een Algemeen Klassement zonder tijdritten. De resultaten hiervan zijn hier te vinden.

Deze cijfers zijn leuk, maar er zitten ook een aantal haken en ogen aan. Als een rijder vroeg in de ronde een slechte tijd neerzet in een ronde, zal hij daarna anders gaan koersen. Maar het roept ook vragen op: waarom kunnen sommige rijders een tijdrit beter rijden? Je zou met boerenlogica zeggen dat degene die aan kop rijdt in de ronde, de beste benen heeft en dus het snelste zo’n tijdrit kan rijden. En waarom rijden ze eigenlijk een tijdrit?

Om de cijfers meer duiding te geven en te onderbouwen, is het voor het artikel nodig om enkele bronnen te spreken. Dit wil ik in het komende semester gaan doen, om zo rondom de start van de Giro D’Italia (mei 2021) dit artikel te kunnen plaatsen. Waarom dan? Dan begint de eerste van de drie grote rondes en is het dus relevant.

Enkele bronnen die hierin zouden kunnen bijdragen, zijn:

  • Bijvoorbeeld Jos van Emden. Hij is een tijdritspecialist en eindigt regelmatig in de bovenste regionen als het gaat om een tijdrit. Waarom is hij daarin gespecialiseerd en waarom hechten sommige rijders hier minder waarde aan?
  • Een wielerkenner die uitleg kan geven over de tijdrit op zichzelf. Waarom is de tijdrit een onderdeel geworden van de rondes en wat is de historie ervan?
  • Een voormalig wielrenner die als analist nog altijd actief is in de sport, denk aan bijvoorbeeld Stef Clement of Thijs Zonneveld. Deze zou kunnen reageren op de cijfers en eventueel een verklaring kunnen geven.

De ‘wapens’ die ik voor dit onderzoek heb gebruikt:

  • Toepassen van datajournalistiek (om de cijfers te verzamelen, ordenen en interpreteren)
  • Het raadplegen van databanken (online databanken om zo de klassementen van voorgaande rondes te kunnen vinden, bijvoorbeeld procyclingstats.com)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *