Reflectie Wisselbeleid (Tussen de Linies)

Nadat ik benaderd werd om voor Tussen de Linies te gaan schrijven, moest ik een proefonderzoek met bijbehorend artikel maken. Ik heb gekozen voor een onderzoek over het wisselbeleid in de Eredivisie, omdat in verband met corona teams dit seizoen vijf keer mogen wisselen. Normaal mochten ze maar drie keer wisselen. Ik was benieuwd in hoeverre deze spelregelverandering invloed heeft gehad op het wisselbeleid van de verschillende clubs.

Wat heb ik geleerd?

  • De eerste stappen gezet om sneller data te scrapen;
  • Ik heb geleerd om samen met andere redactieleden te sparren tijdens het proces om zo een ‘beter’ artikel te maken.

Om de veranderingen in het wisselbeleid te kunnen vinden, was het nodig om de wissels van dit seizoen en afgelopen seizoen te verzamelen.

In eerste instantie ging ik dit handmatig doen met de data van Transfermarkt. Met een timer erlangs timede ik hoelang het mij kostte om de data van één speelronde te verzamelen. Resultaat: een kleine 10 minuten. Vermenigvuldig dat met het aantal speelronden dat ik moest verzamelen (38) en je komt toch al gauw op een ruime zes uur aan onderzoek.

Omdat ik meerdere projecten had lopen, leek het mij niet verstandig om deze data allemaal handmatig te verzamelen. Er moest toch een manier zijn waarop ik dit sneller bij elkaar kon vinden. Ik nam hiervoor contact op met Victor (degene die mij vanuit Tussen de Linies had benaderd) om te vragen hoe ik dit sneller kon doen.

Een ander redactielid had door middel van scrapen de data van afgelopen seizoen in een Excel-bestand gezet. Volgens Victor kostte hem dit zo’n minuut per speelronde. In totaal dus een klein half uur, ruim minder dan de tijd die ik nodig zou hebben om het te verzamelen. Dit was voor mij de reden om me verder te verdiepen in het scrapen. Scrapen is simpel gezegd het automatisch weghalen van data of informatie van een website. Meer informatie daarover kan je hier vinden. Tijdens het onderzoek en het schrijven van het artikel heb ik nauw contact gehouden met de redactieleden van Tussen de Linies. Omdat zij kwaliteit van de artikelen belangrijk vinden, controleren ze elkaar vaak en sparren ze regelmatig over de cijfers, verklaringen, data en bevindingen. Ze reageren met verschillende invalshoeken, vragen e.d. om over na te denken tijdens het schrijven.

Hierboven zie je enkele van deze reacties. Het voordeel hiervan is dat je tijdens het onderzoek verschillende factoren en invalshoeken meeneemt, waardoor het uiteindelijke resultaat veel completer is. Meerdere visies op één onderwerp zorgen er namelijk voor dat je niet in je eigen tunnelvisie blijft hangen (met bijvoorbeeld één hypothese of uitgangspunt).

Deze tussentijdse feedback en reacties hebben ervoor gezorgd dat mijn artikel completer is geworden en dat er in het onderzoek naar meerdere factoren is gekeken als het gaat om de wissels. Zo had ik als het aan mij zelf lag, niet gekeken naar het zwaartepunt van de eerste wissel. Door een reactie van Victor, die mij vroeg of in welke 5 minuten de eerste wissel voornamelijk plaatsvond, heb ik dit wel toegevoegd aan het verhaal.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *