De Spionnen van Koeman (Podcast EK 2020) (Reflectie)

Op donderdag 28 november hebben Tom en ik dan eindelijk gedaan waar we al zolang naar verlangden. Eindelijk hebben we onze proefaflevering van de podcast opgenomen. De Spionnen van Koeman. In deze reflectie kijk ik terug op enkele dingen die zijn voorgevallen tijdens de voorbereidingen, het opnemen en het bewerken van de podcast. Van deze proefaflevering heb ik vooral heel veel geleerd.

De belangrijkste punten die ik heb geleerd tijdens het proces van de podcast, heb ik hieronder iets uitgebreider besproken. Deze punten zijn:

 • Ik heb geleerd om de vele tijd die in de voorbereiding zit beter in te plannen;
 • Ik heb geleerd om specifieke bronnen te vinden die passen bij de inhoud die ik wil vertellen;
 • Ik heb ervaring opgedaan met het opnemen;
 • Ik heb geleerd om (sneller) te bewerken;
 • Ik heb geleerd hoe je moet spreken tijdens de opnames.

De podcast is een tijdrovende zaak. Er komen vele dingen kijken bij het opnemen van de podcast. Denk hierbij aan onderzoek, gesprekken met ‘het publiek’, gesprekken met medestudenten, vergaderingen over de inhoud, opnametijd enzovoorts. Hiervoor is het heel belangrijk om de planning goed op orde te hebben. In totaal zijn we met deze aflevering, exclusief de montage, zo’n 20 uur bezig geweest. Ik heb hiervan geleerd dat ik deze tijd beter in moet plannen. De opname was op donderdag en ik was zo slim om op dinsdag en woensdag al mijn onderzoek te gaan doen. Hierdoor heb ik die drie dagen nergens anders tijd aan besteed als aan de podcast. Een leermomentje om de voorbereidingen beter in te plannen om zo te voorkomen dat alle aandacht naar de podcast gaat.

Het onderzoek was een lastige zaak. We wilden zoveel mogelijk informatie vergaren over de clubs die we gingen bespreken. Hierdoor heb ik geleerd om specifiek te zoeken via zoekmachines als Google Scholar. Ook heb ik enkele bronnen gevonden die een enorme database aan voetbalstatistieken hebben (transfermarkt.nl , voetbalstats.nl en de verschillende Opta-sites) die ik in de toekomst kan raadplegen voor mijn onderzoek. Daardoor zal mijn onderzoek in de toekomst sneller en efficiënter verlopen, weer een leermomentje.

De dag van de opname verliep niet zo goed. We hadden geen ruimte vastgelegd, dus stonden op een vol Deprez-gebouw. Toen wisten we meteen dat we voor de volgende keer de set en de ruimte op het FHJ op tijd moeten vastleggen. Dit heeft natuurlijk ook met de planning te maken. Deze planning hebben we al gemaakt voor de volgende opnames (februari/maart), waardoor we de voorbereidingen beter kunnen verdelen.

De opnames verliepen niet snel. We hebben de introductie en het slot vaak opnieuw gedaan, omdat we niet tevreden waren. We verspraken ons te vaak in de introductie. De introductie is toch hetgeen wat de luisteraars eerst horen en dat moet vlekkeloos zijn zodat de luisteraars ook blijven luisteren. De opnames hebben uiteindelijk vijf uur geduurd. De reden dat dit zolang geduurd heeft, is omdat het voor ons beiden de eerste keer was. Door de opgedane ervaring tijdens deze opnames zal het de volgende keer veel sneller gaan. Tijdens de opnames hebben we veel geleerd. Zo is het heel belangrijk dat we elkaar enthousiast houden tijdens de opnames. Na een lange periode opnemen ben je allebei een beetje gaar en begin je monotoon te klinken. Door elkaar dan aan het lachen te maken of op te jutten komt het enthousiasme terug en klink het beter voor de luisteraars. Ook moeten we er op letten dat we geen lange stiltes laten vallen. Dit kost veel tijd om te knippen tijdens het editen. Bij een verspreking is het verstandig om de hele zin opnieuw in te spreken. Ook dit is weer makkelijker bij het editen. Al met al hebben we tijdens de opnames veel dingen geleerd die het voor de volgende keer een stuk efficiënter en sneller laten verlopen.

Ik heb de taak op mij genomen om de opnames te knippen en te plakken. Dit was voor mij de eerste keer dat ik met Audacity ging werken. Deze tip kregen wij van Trevor (WereldPod), met wie we al vaker contact hadden gehad over onze podcast. Omdat het voor mij de eerste keer werken met Audacity was, heb ik hier heel van geleerd. Zo weet ik nu precies hoe ik de podcast moet bewerken en waar ik op moet letten. De stappen heb ik hieronder besproken.

Stappen bij het bewerken met Audacity:

 • Invoeren van de audiotracks in Audacity.
 • Beide aanpassen naar monotrack, waardoor de ruis voor een groot deel wegvalt.
 • Effecten -> Ruisondertrukking, hierdoor wordt een ruisprofiel gemaakt en kun je eventuele ruis tussendoor nog wegnemen
 • Als nodig, Effecten -> Normaliseren
 • Voor een gelijk volume te krijgen in de verschillende tracks, heb ik Effecten -> Versterken gebruikt. Zo wordt alles op een gelijk niveau gemaakt, met maximale volume van -9 db (uiterste piek -6 db)
 • Als alles op juiste volumes is en de ruis is weggehaald, ga ik stukken knippen die niet van belang zijn. Zo hoeft mijn audiotrack niet aan te staan als Tom lange tijd aan het woord is. Zo haal je bijvoorbeeld geluiden weg die ik tussendoor maak (als ik wat water drink of iets op tafel zet, een bladzijde omsla enzovoorts)
 • En dan komt het belangrijkste: naluisteren. Om zeker te weten dat je tevreden bent en dat alles juist is, moet je het één of twee keer naluisteren.

Bij het draaiboek hebben we geen timeslots gebruikt, waardoor de lengte van de rubrieken niet goed in verhouding is. Voor de volgende keer is het dus verstandig om enkele tijdsaanduidingen te gebruiken in het draaiboek. Zo is de podcast beter in balans.

De proefaflevering heeft zeker zijn vruchten afgeworpen. We zijn tevreden met het resultaat, maar als we de leermomenten van deze proef kunnen verwerken in de uiteindelijke podcast, denk ik dat we een ijzersterk eindresultaat hebben.

Het onderzoek is op deze pagina te vinden. Hierin staan ook nog enkele bronnen die ik heb gebruikt en de informatie die we vertellen in de podcast.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *