Draaiboek Aflevering 0

Hieronder het draaiboek dat wij hebben gebruikt in Aflevering 0. Voor de volgende keer is het verstandig om tijdsindicaties bij de rubrieken te zetten, zodat de lengte van de podcast altijd nagenoeg gelijk is.

Draaiboek aflevering 0: 

Geel = Tom, Blauw = Nick  (Kleuren zijn echter niet te zien op dit blog)  

Hey Tom. Dag Nick. We zijn er weer bij. Was jij euforisch na de wedstrijd tegen Noord-Ierland? Ik denk, net als alle andere Nederlands dat dat niet het geval was. Er moet nog veel gebeuren naar het EK toe, dat weet ik wel… daar kunnen we Koeman wel bij helpen. Verder blikken we terug op het WK 2002, bespreken we een iconisch WK-moment in het Olympiastadion in Duitsland en vragen we de mensen op straat naar hun mening over het aankomende EK. Hoe dat eraan toegaat? Dat hoor je in deze aflevering van De Spionnen vank Koeman

Soundtrack 

Zoals altijd beginnen we de aflevering met een korte update over het EK en het Nederlands Elftal.  

  • Loting EK, mogelijke opponenten Nederland 

Zaterdag de loting voor het EK. Nederland zit in poule C, sowieso bij Oekraïne. Corrupt?? Kev e Bruyne 

 Voorafgaand aan het EK is Amsterdam gekoppeld aan Boekarest als gaststad. Dit betekent dus dat de helft van de wedstrijden in Amsterdam worden gespeeld en de andere helft in Boekarest. Dus als Roemenië ten koste van IJsland het EK bereikt (play-off), dan komen zij ook terecht in de poule van Nederland en Oekraïne. Wint Roemenië niet, dan komt de winnaar van Play-off D bij Nederland. Dit is Noord-Macedonië, Georgië, Wit-Rusland of Kosovo. Dit weten we echter pas eind maart, want dan zijn de play-offs pas voor deze plek. Het andere land wordt komende zaterdag geloot, met de keuze uit Portugal, Oostenrijk, Tsjechië, Zweden en Turkije. 

Uitspraak Kevin de Bruyne: niet eerlijk dat de loting al zodanig vast staat, haalt weg van de charme van het voetbal. België treft bijv. Rusland wederom (in kwalificatie ook al). 

  • Thuisvoordeel Nederland in Amsterdam 

Doordat Nederland al gekwalificeerd is en Roemenië nog niet, werd besloten dat nederland al haar drie thuiswedstrijden in Amsterdam speelt. Dit kan dus voor een enorm thuisvoordeel zorgen.  

Denk jij dat dat verschil maakt? 

JINGLE 

Gluren bij de Buren: 

Het hoofdonderwerp van deze aflevering is poule A. Een strijd tussen Paris Saint-Germain en Real Madrid voor de eerste plek lijkt voor de hand te liggen, met daarachter het gevecht tussen Club Brugge en Galatasaray. We hebben de twee clubs onder ons twee verdeeld met een eigen onderzoekje. Laten we starten met Paris Saint-Germain, Tom. 

  • Paris Saint Germain (T) 
  • Real Madrid (N) 
  • Club Brugge (T) 
  • Galatasaray (N) 

JINGLE 

De Terugblik

In De Terugblik blikken we in vogelvlucht terug op een toernooi uit het verleden. We bespreken de bijzondere uitslagen, gebeurtenissen, verrassingen, decepties en statistieken. Met vandaag, het WK 2002 in Zuid-Korea en Japan 

Tekst: 

Het WK 2002. Voor het eerst wordt het gehouden in 2 landen én voor het eerst op het continent Azië. Nederland plaatste zich voor het eerst sinds 1986 niet voor een eindtoernooi, in een kwalificatie die in het teken stond van onder andere blessures, dopingperikelen, fluitsignalen uit het publiek én de Ierse plaaggeest Jason McAteer. Het WK in Japan en Zuid-Korea werd een WK vol verrassingen, zo lukte het regerend Wereldkampioen Frankrijk niet om te scoren op het Aziatische continent en konden ze met één schamel punt uit drie wedstrijden al snel de koffers terug naar Frankrijk pakken. De groepsfase zat vol met spektakel. Ook Portugal en Argentinië beten zich stuk op de groepsfase. Duitsland echter, haalde in de poule uit door een pover Saoedi-Arabië met 8-0 terug naar de zandbak te sturen, met onder andere een hattrick van all-time WK-topscorer Miroslav Klose. Door de afwezigheid van onder andere Frankrijk, Portugal en Argentinië in de knock-outfase was hier veel plek voor verrassende landen. Zo reikten Senegal en de Verenigde Staten uiteindelijk tot de kwartfinale en lukten het Turkije en gastland Zuid-Korea zelfs om tot de halve finale te geraken. In de strijd tussen Zuid-Korea en Italië scoorde ene Ahn jung-hwan de golden goal, terwijl hij onder huurcontract stond bij het Italiaanse Perugia. Na zijn doelpunt, uitgerekend tegen de Italianen, hoefde Ahn zich niet meer bij Perugia te vertonen. 

Het werd ook het WK van de arbitrale dwalingen. Zo kreeg Totti rood tegen Zuid-Korea en werden een ronde later twee doelpunten van Spanje tegen de Koreanen onterecht afgekeurd, waarna het thuisland uiteindelijk de strafschoppen beter binnenschoot. Ook de Belgen zullen met argwaan terugblikken op de arbitrage op het WK. Bij een 0-0 stand in de achtste finale tegen Brazilië scoorde Marc Wilmots een fair doelpunt, echter zag scheidsrechter Prendergast een duwfout van Wilmots en de Belgen konden hun valiezen pakken. Rivaldo nam in de halve finale eindelijk zijn theaterdiploma in ontvangst, na een welbekend Comedy Capers-achtig slechte acteeractie bij een corner. Verder scoorde Hakan Sukur in het troostduel der verrassingen tussen Zuid Korea en Turkije het snelste doelpunt ooit op een WK, namelijk na 10.8 seconde. 

Het werd uiteindelijk het WK van Brazilië en in het bijzonder voor Ronaldo. Niet alleen vanwege zijn bijzondere kapsel, wat afleiding moest zijn van zijn blessure, maar ook omdat hij topscorer van het toernooi werd met 8 doelpunten, waarvan twee in de finale tegen Duitsland. Ronaldo maakte Brazilië in 2002 voor de vijfde keer Wereldkampioen. 

JINGLE 

De Opinie: 

In De Opinie nodigen we elke aflevering een aantal bekende én onbekende personen uit om hun mening over het aanstaande EK te geven. Vandaag voelen we onze medestudenten op de FHJ aan de tand. 

Vragen: 

JINGLE 

Het Advies: 

In deze rubriek geven wij ons advies aan bondscoach Ronald Koeman over de spelers die hij moet opstellen, meenemen en zeker thuislaten. Vandaag: de keeperskwestie: 

  • Cillessen 
  • Tweede en derde keeper: Zoet, Bizot, Vermeer?, Padt?, Krul?  

JINGLE 

Het Iconisch-EK Moment 

Op het einde van elke aflevering vereren we de prachtige geschiedenis van het EK voetbal door een iconisch moment te verwoorden voor de luisteraars.  

Tom 

Het is 9 juli 2006. Op alle beeldbuizen in de wereld is maar één ding te zien; De 18e editie van de finale van het wereldkampioenschap voetbal. Men wist dat er die dag, in het Olympiastadion te Berlijn, historie geschreven zou worden.  

Tegenover elkaar stonden Italië en Frankrijk, beiden van plan om de geschiedenis van het voetbal naar hun hand te zetten. Italië was van plan dat te gaan bereiken door te doen waar ze altijd al bekend om stonden, namelijk leunen op een muur achterin en hopen op een creatieve uitbarsting van wereldspelers als Luca Toni en Francesco Totti. Daartegenover stond een Frankrijk dat de wereld gaandeweg het WK had geïmponeerd met het mooie voetbal dat ze het hele toernooi op de mat hadden gelegd. Met als ultieme uitblinker Zinedine Zidane, de maestro op het middenveld die speciaal was teruggekeerd naar het Franse nationale team om zijn carrière te beëindigen met nog een laatste kunststukje, het opnieuw winnen van het WK met Frankrijk. Hij zou zichzelf hiermee onsterfelijk maken.  

In de 7e minuut van de finale leek hij daarin een grote stap te hebben gezet. Na een controversieel gegeven strafschop te verzilveren met een Panenka via de lat bracht hij het Franse volk in volledige extase. Helaas voor Zidane en zijn landgenoten kwam Italië 12 minuten later op gelijke hoogte door een rake kopbal van de Italiaanse verdediger Marco Materazzi. In de 70 minuten daarna konden beide teams er niet in slagen om de wedstrijd naar hun hand te zetten. Ook in de verlenging konden de mannen op het veld geen potten breken. Toch is de verlenging van deze finale voor altijd de geschiedenisboeken ingegaan.  

We zitten in minuut 109 van de verlenging. Er valt een acute stilte in het Olympiastadion en er was verwarring  zowel binnen als buiten het veld. De doelpuntenmaker aan de kant van Italië, Marco Materazzi lag kermend van de pijn op de grond. Iedereen die de finale volgt via de televisie heeft geen idee wat er aan de hand is. En met hen ook de scheidrechter, aangezien de bal aan de andere kant van het veld is. Dan komen de beelden die nooit meer uit het geheugen van elke voetbalfan zullen gaan.  

De bijna tot god verheven maestro op het middenveld van frankrijk, Zinedine Zidane plant na een woordenwisseling met Materazzi zijn kalende hoofd vol op de borstkas van de Italiaan. Met daarna nog een slow motion van de kopstoot erachteraan. De wereld staat met open mond te kijken naar wat er verder gaat gebeuren. De scheidsrechter, Horacio Elizondo, heeft het voorval niet gezien. De 4e official op dat moment, Medina Contalejo, heeft het blijkbaar wel gezien en neemt contact op met de Argentijnse scheidsrechter. De twee nemen even de tijd om te overleggen, waarnaar de scheidsrechter richting Zidane sprint om hem vervolgens een rode kaart te tonen. Mensen zien de aangeslagen Zidane richting de catacomben afdruipen en verdwijnen.  

Dit is ook gelijk het laatste beeld dat men ooit nog zal zien van Zidane als Voetballer. 

Slot: 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *