Kempen TV

KempenTV is een lokale tv-zender, met uitzendbereik in de gemeenten Reusel – de Mierden, Bladel, Bergeijk en Eersel. Bij de meeste mensen staat KempenTV bekend als de optochtenzender, omdat ze al jarenlang alle carnavalsoptochten van de regio filmen en uitzenden. Verder proberen ze voornamelijk activiteiten in de gemeente te filmen, zodat iedereen op de hoogte kan blijven van wat er allemaal gebeurd in de Kempen. Ik besloot om KempenTV te contacteren met de vraag of ik een keer mee kan kijken hoe het er bij hun aan toe gaat, immers, zo lokaal als dit kan je het niet treffen.

Op woensdagavond vindt de wekelijkse redactievergadering plaats bij KempenTV. Niet in een gebouw met verschillende studio’s, nee, gewoon in de kelder van gemeenschapshuis Den Tref in Hapert. Ik kom binnen in een gezellige sfeer, paar mannen op leeftijd aan de koffie, pratend over van alles en nog wat. Niet te vergeten natuurlijk dat deze mensen hier niet hun kost mee verdienen. Ze doen het erbij, de meesten als vrijwilligers. Op deze avond wordt de belangrijkste informatie van de eindproducten van afgelopen week en de projecten van de aankomende week besproken. In totaal hebben we zo’n twee uur gezeten, waarvan het denk ik een kwartier heeft gegaan over de projecten van de komende week. Voor deze mensen is het gewoon ontzettend gezellig om met z’n allen te praten over Prinsjesdag, het voetballen, alles wat er gebeurd is. Ook het afkraken van filmpjes die gemaakt zijn vinden ze maar al te leuk. Rond een uur of tien komt er een man bijzitten. Hij neemt vrij snel het woord over en stelt dat alle filmpjes zijn goedgekeurd en dat de uitzending daarom weer klaar is. Ik vraag aan hem hoe het precies in zijn werk gaat met de uitzendingen en de ingezonden filmpjes.

Een gezellige redactievergadering in een kelder in Hapert. Aan koffie en koekjes geen gebrek.

Deze meneer, Eric Meijer, maakt deel uit van de technische commissie van KempenTV. Zij toetsen, in samenwerking met het PBO (Programmabeleidbepalend orgaan), de programma’s op hun inhoud. Deze programma’s zijn vaak korte fragmenten (ze streven naar zo’n 5 tot 7 minuten per fragment) van activiteiten die binnen de vier gemeenten zijn gebeurd. Ook zijn er enkele vaste rubrieken. Zo hebben ze De Verzamelaar, waarin, zoals verwacht, een verzamelaar vertelt over zijn verzameling. En eens in de twee maanden wordt er een Kempisch uurtje opgenomen. Dit is een soort talkshow waarin bekende en onbekende Kempenaren vertellen over een activiteit, hobby, passie etc.

Bij een normale opname gaat elke cameraman gaat met zijn apparatuur naar een activiteit toe, soms met een presentator, maar meestal zonder. Hij filmt de activiteit, monteert het thuis en stuurt het dan uiteindelijk op naar Eric. Op woensdagavond horen ze dan of dat alles goed is gegaan met de fragmenten. Alle fragmenten worden in een doorlopende uitzending gezet, die gedurende het hele weekend wordt uitgezonden op Kempen TV.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *