Mijn Belofte

Een gift van dertig studiepunten is het mooiste wat je kan krijgen, aan mij de taak om deze te behouden en te verzilveren. Voor ik aan deze studie begon, had ik al enkele ideeën wat ik binnen het eerste jaar wilde bereiken. Veel van deze ideeën hebben te maken met mijn interesses, voornamelijk voetbal, sport en muziek. Zo wil ik graag een podcast op poten zetten over het Engelse voetbal. Om dit te kunnen verwezenlijken, moet ik natuurlijk wel weten hoe een podcast in elkaar steekt. Eén van de doelen voor komende periode is dan ook om enkele sportpodcasts te analyseren, contacteren en hopelijk zelfs bijwonen om een idee te krijgen hoe zij het doen. Van de voorbereidingen van de podcast tot aan de opnames en de (minimale) montage. Hieruit is het dan de bedoeling om zelf een begin te kunnen maken aan een eigen podcast. Het meest ideale scenario zou onderdeel zijn of het zelf hebben van een podcast op hét voetbalpodcastkanaal van Nederland: FC Afkicken. Ik beloof aan mezelf dat ik aan het einde van het halfjaar minimaal één podcast heb opgenomen waar ik zelf met een tevreden gevoel op terug kan kijken.

Maar journalistiek, ook journalistiek voor mij, draait niet alleen om podcasts. Het is nog vele malen breder dan dat. Ik hou er zelf wel van om langere artikelen met veel achtergrondinformatie en onderzoek te lezen. Dit is ook iets waar ik mij in wil gaan verdiepen, de zogeheten longreads. Het liefst de interactieve versies met afbeeldingen, statistieken, filmpjes e.d. Hier weet ik alleen nog niet zoveel van, dus het volgende doel voor het komende halfjaar is dan ook het verdiepen en uitpluizen van longreads zodat ik op het einde van het semester zelf een longread heb gemaakt waar ik tevreden op terug kan kijken. Ik beloof dat ik een longread heb gemaakt.

Omdat journalistiek zo breed is, wil ik meerdere kanten van het vak bekijken. De beste manier om dit te doen (denk ik zelf) is om rond te gaan kijken binnen het werkveld. Komende weken ga ik gebruiken om rond te kijken bij verschillende ‘bedrijven’, die ook enorm verschillend zijn in (de grootte van) hun doelgroep. Van de redactie van een lokale krant tot aan het bijwonen van een live-talkshow, van het interviewen van journalisten tot aan het achter de schermen meekijken bij een tv-opname. Meer kennis opdoen van alle facetten van het vak door het van dichtbij te gaan bekijken is het volgende doel. Ik beloof dat ik alle gebieden van de journalistiek heb bekeken, het liefst op verschillende niveaus (lokaal, regionaal etc) en dat ik hier lering uit heb getrokken om mezelf op journalistiek vlak verder te ontwikkelen.

Drie doelen, waarvan sommige makkelijker te bereiken zijn dan andere, gaan mij de komende tijd op weg helpen. Een enerverende reis zal het zeker worden, met positieve punten, maar ook met fouten. Fouten maken de mens sterker. Ik zal er veel van gaan leren, en zal er alles voor doen om mijn dertig studiepunten te verzilveren.

Nick Dierckx

15 september 2019

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *