De Nuance

Acht weken geleden begon ik aan deze vier jaar durende schoolreis door de journalistiek. In deze korte periode heb ik al vele ervaringen mogen opdoen. Tijd om de balans op te maken waar ik na deze acht weken sta en hoe het nu verder zal gaan.

In mijn belofte heb ik net als mijn medestudenten enkele doelen op papier gezet. In mijn geval waren dit een podcast maken/opzetten, een longread maken en ervaringen opdoen. Vol goede moed ben ik met alle drie deze doelen aan de slag gegaan, maar sommigen verlopen soepeler dan anderen. Toch kijk ik met een positief gevoel terug op deze eerste periode.

De podcast loopt voorspoedig. Al vrij snel had ik iemand gevonden die net zo gek van voetbal is als ik: Tom. Tom wordt mijn podcastpartner. Na een zeer korte brainstormsessie op een donderdagmiddag hadden we binnen een uur een format met onderwerp en rubrieken klaar. We zijn echter nog niet op het punt dat we kunnen gaan opnemen. Op het moment zijn we vooral bezig met de voorbereidingen van het uiteindelijke eindproduct. Denk hierbij aan het bedenken van een titel voor de podcast, de soundtrack en jingles laten maken, de rubrieken uitwerken, het format bespreken met anderen om feedback te krijgen enzovoorts. Ook op technisch vlak moeten we nog alle kneepjes van het vak leren, dus daar ligt voor ons de grootste uitdaging. Deze maand gaan we al deze voorbereidingen treffen om te zorgen dat we op het eind van de maand een eerste proefaflevering op kunnen gaan nemen.

Mijn longread was het eerste project waar ik aan begon. Na een avondje doelloos op YouTube filmpjes kijken van oude voetbalwedstrijden, kwam ik vrij snel aan een onderwerp. Ik besloot het bijzondere Europese seizoen van AZ (2004/05) te gaan reconstrueren. Op het begin leek mij dit niet zo’n heel groot project, maar daar moet ik nu op terug komen. Ik had al vrij snel een concept in mijn hoofd hoe ik het wilde hebben. Dat concept keurig uitgewerkt naar een plan, maar daar kwamen de eerste moeilijkheden. Ik wilde spelers, staf en supporters uit dat jaar benaderen om mij te woord te staan over het onderwerp. Vol goede moed heb ik veel mensen gecontacteerd, maar met gevarieerd succes. Enkele namen (Erik Meijer, Kew Jaliens) waren heel positief op het idee en hebben meegewerkt aan het project. Helaas waren er ook een aantal jongens die niet wilden meewerken of die niet reageerden. Het volgende struikelblok was het vinden van wedstrijdverslagen en samenvattingen van de wedstrijden die AZ dat jaar speelden. Hierbij kwam een heleboel tijd aan onderzoek bij kijken. Ik moest er veel meer tijd in steken als dat ik verwacht had, waardoor ik af en toe ook een beetje lak aan het project had en nog heb. Het vergt veel tijd, ook voor onzichtbare dingen (onderzoek etc.), waardoor ik het project soms een weekje laat rusten. Gelukkig komt er nu een fase aan waarin ik wat meer met dit project bezig kan zijn.

Om ervaringen op te doen ben ik veel op pad geweest in deze ontdekfase van Condor 1. Zo heb ik meegelopen bij twee lokale omroepen (Kempen TV en Omroep Tilburg) met een verschillend uitzendgebied en statuur. Ook heb ik, met het oog op het idee van een eigen podcast, een podcast bezocht in Antwerpen. Hier heb ik gesprekken gehad met de makers van de podcast. Deze informatie neem ik mee in mijn eigen podcast om beginnersfouten te voorkomen. Tevens heb ik een live-uitzending van Peptalk bijgewoond, om een idee te krijgen hoe zo’n tv-opname er aan toe gaat. Ook heb ik voetbalwedstrijden bijgewoond en hier verslagen van geschreven om meer ervaring op te doen met deze tak van sport. Voor de komende periode wil ik nog gesprekken gaan voeren met journalisten die vaker wedstrijdverslagen maken en ook misschien met commentatoren van sportwedstrijden.

Zoals je merkt in mijn ervaringen en deze reflectie heb ik me voornamelijk bezig gehouden met sport en voetbal. Dit heb ik gedaan omdat ik in deze eerste acht weken met een goed gevoel wou starten in een voor mij comfortabele omgeving: de sportwereld.

Ik heb ook gemerkt dat het voor mezelf fijn is om deadlines te stellen, zo kan ik werk niet te veel uitstellen en heb ik een streefdatum. Echter, in samenwerkingen is dit lastiger omdat je natuurlijk rekening moet houden met anderen.

De komende periode, naar mijn assessment toe, wil ik mijn grootst lopende project over AZ afronden en de podcast verder vorm geven. Ook heb ik een lezing over datajournalistiek bijgewoond, waarmee ik de komende tijd ook iets wil gaan doen. Aan ideeën in mijn hoofd is in ieder geval geen gebrek, maar er moet ook voldoende tijd en energie zijn om deze ideeën werkelijkheid te kunnen maken.

Op naar de volgende fase van Condor en op naar het assessment in januari!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *