Mijn podcastdebuut bij de Sjotcast

Maandag 7 oktober was ik in Antwerpen om een podcastopname bij te wonen. De Sjotcast is een podcast van Het Nieuwsblad, een Vlaamse krant. Gert Gysen, Lars Godeau en podcastleider Guillaume Maebe bespreken aan de hand van een aantal vaste rubrieken de gepasseerde voetbalweek. Dit doen ze vaak met zijn drieën, maar ze schromen er ook niet voor om gasten uit de Vlaamse voetbalwereld uit te nodigen en stevig aan de tand te voelen.

Om één uur in de middag kwam ik aan op de redactie van Het Nieuwsblad. Door enkele uitgelopen vergaderingen begonnen we iets later aan de opname dan gepland. Met vijf personen, hun toekomstige editor was er ook bij, liepen we naar de studio. Daarbij was voor mij het eerste moment om de mannen al enkele vragen te stellen. Ze lieten mij het draaiboek zien met daarin de vaste rubrieken, gekleurde teksten (wie zegt wat) en de momenten dat ze de opname stilleggen (in verband met een jingle; verandering van rubriek).

De opname vond plaats in een radiostudio van Nostalgie, een Belgische radiozender. Opnames gebeuren met Audition en de nieuwe editor Bert krijgt wat uitleg van Guillaume over EasyEdit, het programma waarmee de Sjotcast uiteindelijk in elkaar wordt gemonteerd. In deze aflevering van de podcast wordt onder andere de VAR, Real Madrid – Club Brugge, AA Gent in Europa en Anderlecht besproken. Dit doen ze aan de hand van de rubrieken, maar ook door ingezonden brieven van luisteraars via sociale media. Het sterke aan de Sjotcast is de afwisseling van inhoudelijke discussies met humor en spontaniteit. Een waar genot voor de luisteraar. Tijdens de opnames geven de mannen al aan dat ze proberen alles in één keer op te nemen, dit om de spontaniteit te behouden. Ook is alleen de intro volledig uitgeschreven, dus die wordt wel eens overgedaan.

Na de opnames, waarin ik zelf een kleine rol heb gespeeld, heb ik de tijd en ruimte om de heren wat vragen te stellen. Zo ben ik benieuwd hoe ze zich wekelijks voorbereiden en hoeveel tijd daarin wordt gestoken. Alle drie geven ze aan dat vooral voetbal kijken in het weekend belangrijk is, zo kunnen ze altijd bijdragen aan het gesprek. Ook kiezen ze wekelijks hun man of vrouw van de week, dus dan is het handig om te weten wie er wel en wie er niet gepresteerd heeft. Elke zondagavond, de dag voor de opname, hebben ze een zogenaamde conference call, hierin spreken ze in ongeveer een half uur het draaiboek door om te zorgen voor enkele bruggetjes, maar ook om te zorgen dat het op maandag vloeiend loopt.

De drie vaste mannen van de Sjotcast. Van links naar rechts: Lars Godeau, Gert Gysen en Guillaume Maebe. Alle drie zijn ze in dienst bij Het Nieuwsblad in Antwerpen.

Enkele tips die ze mij meegaven voor een eventuele eigen podcast:

  • Bedenk duidelijk wat de luisteraar wel en ook vooral wat ze niet willen horen. Blijf niet te lang over één onderwerp praten, zo houd je meer luisteraars vast die ook van de andere onderwerpen willen horen.
  • Bedenk goed hoe lang je de podcast wil maken. In België is onderzoek geweest naar de ideale lengte van een podcast. De gemiddelde pendeltijd is in België 23 minuten voor een enkele reis. In Nederland ligt dit overigens het hoogste van heel Europa, namelijk ongeveer 50 minuten voor een enkele reis. Dit verklaart ook waarom veel Nederlandse podcasts proberen tussen de 40 en 50 minuten lang te zijn.
  • Een tip voor tijdens de opname: draai met de microfoon mee, anders is het volume niet stabiel.
  • Zorg voor goede inhoudelijke informatie, maar vergeet niet dat luisteraars ook entertaint willen worden. Zorg dus ook voor wat humor in de podcast. Je wilt namelijk dat luisteraars opnieuw jouw podcast kiezen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *