Omroep Tilburg

Omroep Tilburg is een radio- en tv-omroep met als belangrijkste uitzendgebied de gemeente Tilburg. Elke dag gaan ze op pad om het laatste nieuws in Tilburg vast te leggen. Al deze items komen dan in het dagelijkse Hart van Brabant Nieuws. Maar buiten dit dagelijkse nieuwsprogramma kent de zender nog talloze andere programma’s zoals bijvoorbeeld Cinemaatjes, CulTuur en Raad & Daad. Ik besloot om in navolging van Kempen TV een keertje bij Omroep Tilburg te gaan kijken om de verschillen en gelijkenissen tussen deze twee lokale omroepen te vinden.

Rond half 9 in de ochtend kwam ik binnen op de redactie. Op de eerste verdieping van het gebouw in het Spoorpark zit Omroep Tilburg met haar TV- en radiostudio gevestigd. Een grote ruimte met daarin ongeveer tien bureaus met computers. Tien plekken op de redactievloer voor montage, berichten schrijven enzovoorts. Ik ga met Pieter en Bram, twee studenten die op stage zijn (respectievelijk student HBO Communicatie en student MBO AV-specialist), op pad naar Brabant Water. Op woensdag 25 september is het namelijk nationale Kraanwaterdag. Een memorabele dag voor Nederland, welke georganiseerd wordt om aandacht te vragen voor kraanwater en het drinken van kraanwater. Twee grote tassen, één met statief en de ander met camera, zenders en microfoon, worden achterin het busje geladen, waarna we af worden gezet bij Brabant Water aan de Gilzerbaan. Om 9 uur beginnen we te draaien, een item van ongeveer vijf minuten met enkele interviews over het proces van kraanwater ‘maken’. Bij de opnames wordt aan alles gedacht, de locaties worden zorgvuldig uitgekozen, de interviews worden goed voorbereid, de belichting en het kader moeten perfect in orde zijn én het haar van de geïnterviewde mevrouw moet natuurlijk beschermd worden van de wind. Na een kleine twee uur aan filmwerk hebben we alle stappen van het proces belopen en is het tijd om terug te keren naar de redactie.

Bij de opname voor het item over Nationale Kraanwaterdag.

Eenmaal teruggekomen op de redactie kan de montage van het item beginnen. Nadat Tijmen, een ander redactielid, de beelden van het SD-kaartje op de juiste schijf heeft gezet, worden alle bestanden in Première geopend. Al snel krijg ik enkele tips mee die van belang kunnen zijn bij het filmen en monteren van een nieuwsitem. Zo heb je bij zogeheten plakshots enkel het linkerspoor van de audio nodig. Een handig trucje (maar je moet het wel weten) is dus Fill Right with Left, waarbij het rechterspoor met het linkerspoor wordt gevuld. Tijdens een interview daarentegen, gebruiken ze juist het tegenovergestelde. Hier is alleen het interview belangrijks, en niet het achtergrondgeluid. Het kost Bram wat tijd om alle beelden van het proces in chronologische volgorde te zetten. Gemiddeld kost het hem zo’n twee uur per nieuwsitem geeft hij aan. Die twee uur heeft hij bij dit item ook wel gehaald denk ik, natuurlijk met enkele pauzes en collega’s die af en toe om hulp vragen tussendoor. Het monteren van de beelden moet ook redelijk vlug gebeuren, want om zes uur wordt het nieuws uitgezonden en dan moet het item af zijn. Iedere dag weer zit er een deadline op van zes uur ’s avonds, anders kan het nieuws niet uitgezonden worden.

Het item over Kraanwaterdag is hier te zien: https://omroeptilburg.nl/tv/hartvanbrabantnieuws/hart-van-brabant-nieuws-25-september-2019/

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *