Onderzoek Inhoud Aflevering 1 – De Spionnen van Koeman

Voor aflevering 1 van De Spionnen van Koeman heb ik onderzoek gedaan naar de landen Zwitserland en Wales. Ook schreef ik voor deze aflevering een ode aan de penalty-aanloop van Simone Zaza op het EK 2016. Voor de Opinie hadden we een gesproken bron, namelijk Jurriaan van Wessem. Jurriaan was de eerste voetbal-correspondent in Italië. Tegenwoordig werkt hij voor Southfields en is hij kenner van het voetbal in de Mediterrane landen.

Zwitserland:

  • Hoofdtrainer van de Zwitsers is Vladimir Petkovic. Al sinds 2014 is hij de bondscoach. Was er dus zowel op het EK van 2016 als op het WK van 2018 bij. Daarin werden ze op beide toernooien bij de laatste 16 uitgeschakeld.
  • De laatste zestien op het EK van 2016 is ook meteen het beste resultaat van Zwitserland ooit op een EK. Kwamen de drie keren daarvoor niet door de poulefase.
  • Bijnaam van de Zwitsers: Rossocrociati, oftewel Rode Kruisvaarders, natuurlijk afgeleid van de vlag van Zwitserland.
  • Zwitserland heeft een ervaren selectie aangevuld met jonge talenten. Grootste blikvanger van de Zwitsers is Xherdan Shaqiri, al is het de vraag of hij het EK gaat redden. Hij is al sinds het Nations League duel met Engeland in juni vorig jaar aan het sukkelen met een blessure, waardoor hij ook niet in actie is gekomen voor Zwitserland in de kwalificatie. Klopp, zijn trainer bij Liverpool, zegt vooral dat ze niet willen haasten met zijn herstel. Hopelijk haalt hij het EK, zowel voor Zwitserland als voor de fanclub van bijzondere bijnamen, want de bijnaam van Shaqiri luidt: de Machtige Kuifarend van Gjilan.
  • Onbetwiste doelman van Zwitserland is Yann Sommer. De keeper van Borussia Mönchengladbach keepte alle acht kwalificatiewedstrijden voor de Zwitsers. Naast Sommer speelden nog drie Zwitsers in alle acht kwalificatiewedstrijden, de middenvelders Granit Xhaka en Denis Zakaria, én:
  • Ricardo Rodriguez. De linksback die sinds de winter in Eindhoven is neergestreken bij PSV en zich daar in de kijker hoopt te spelen bij bondscoach Petkovic. Doet het tot nu toe redelijk goed in Eindhoven en zal, in ieder geval als het aan mij ligt, de linksback zijn voor Zwitserland op het komende EK.
  • Bondscoach Petkovic koos in de kwalificatie vaak voor een formatie met drie verdedigers, vaak met Elvedi, Rodriguez en Akanji als centrale verdedigers. Manuel Akanji, een van de centrale verdedigers van Zwitserland heeft een bijzondere naam. Dat zit hem vooral in zijn tweede naam, want dat is namelijk Obafemi. Vernoemd naar de Nigeriaanse spits Obafemi Martins.
  • Een van de spitsen van het Zwitserse elftal is Breel Embolo. Embolo is zo’n speler die ik enkele jaren geleden op FIFA gebruikte. Hij is snel, sterk en heeft een heel goed schot. Al op jonge leeftijd vertrok hij naar Schalke 04, maar daar kwam zijn carrière nooit echt van de grond. Reden: blessures. In drie seizoenen bij Schalke miste hij 54 wedstrijden wegens blessures. Bijna de Zwitserse man van glas.
  • Zwitserland werd eerste in de kwalificatiepoule, waarin ze enkel tegen Denemarken met 1-0 verloren. In acht wedstrijden scoorden ze 19 keer. Dat komt neer op gemiddeld bijna 2,5x per wedstrijd. Een redelijk goed aantal zou je zeggen, maar ze zaten in de poule bij Ierland, Denemarken, Gibraltar en Georgië. In een poule met twee toch wel hele zwakke landen lukt het ze niet om vaak het te vinden. En daar zit ook een beetje het probleem voor de Zwitsers. Ze scoren vrij weinig.
  • Haris Seferovic scoorde 18 keer in 64 interlands, Mehmedi scoorde 9 keer in 63 interlands en talenten als Ajeti en Vargas kwamen nog maar één keer tot scoren voor Zwitserland in respectievelijk 10 en drie interlands.
  • Speler om in de gaten te houden; Ruben Vargas
  • Is qua speler een type als Shaqiri. Klein, snel, explosief en heeft een bepaalde zwier in zijn spel. Alleen niet dezelfde bouw. Hij is pas 21 jaar maar maakt indruk bij zijn huidige club FC Augsburg. Funfact: hij is geboren in hetzelfde dorp als Stephan Lichtsteiner (Adligenswil) en had vroeger posters van hem op de muur hangen. Tegenwoordig spelen ze samen bij FC Augsburg en bij het Zwitserse nationale team. Een talent om komende zomer op te letten, hele leuke speler om, mits hij in actie komt, naar te kijken.
  • Echter houden ze de verdediging ook redelijk goed op slot. Sommer hield in 53 interlands 21 keer de nul, een hele knappe statistiek. Het is wel een stugge ploeg. Hielden Brazilië op het afgelopen WK ook op 1-1 en weten wel hoe ze het achterin moeten wegzetten. We hoeven bij de wedstrijden van Zwitserland dus zeker geen doelpuntenfestijn te verwachten.
  • In de poule met Italië, Wales en Turkije. Zwitserland speelde op een EK 2008 één keer eerder tegen de Turken, die wedstrijd werd in eigen land met 1-2 verloren.
  • Ik verwacht dat Zwitserland het wel gaat redden in deze poule. Op welke positie is echter de vraag. Italië zullen ze voor zich moeten laten, maar de wedstrijd tegen Turkije zal een hele interessante worden. Alleen ze zullen een manier moeten gaan vinden om doelpunten te maken. De bondscoach heeft al geprobeerd in de kwalificatie met drie verdedigers te spelen om zo meer aanvallende opties te kunnen kiezen, maar of hij dit op het EK aandurft is nog maar de vraag. Hij kan ook voor de ‘veilige’ optie gaan en het drie keer proberen dicht te houden, want met drie punten kom je ook in de volgende ronde.
  • Vanuit Nederlands perspectief: één keer eerder speelden we tegen Zwitserland op een EK. Dat was in 1996. Daar werd met 2-0 gewonnen door doelpunten van Jordi Cruijff en Dennis Bergkamp.
  • Mochten we Zwitserland dit EK tegenkomen, heb ik vertrouwen in een goede afloop. De verdediging is sterk genoeg om de moeilijk-scorende aanvallers van Zwitserland tegen te houden.

Wales:

  • De selectie van Wales kent twee grote sterren:
  • Gareth Bale en bondscoach Ryan Giggs.
  • Bijnaam van Wales is de Draken. Logisch gezien hun vlag en logo.
  • Wales deed één keer eerder mee aan een EK in 2016. Toen was hun debuut meteen goed voor een halve finaleplaats, waarin latere winnaar Portugal te sterk was. Vooral het doelpunt van Hal Robson-Kanu tegen België zal een hoogtepunt zijn voor de Welsh bevolking.
  • Wales kwalificeerde zich voor dit toernooi in een sterke poule met Kroatië, Hongarije, Slowakije en Azerbeidzjan. Tot op de laatste speeldag was het spannend, maar daar rekende Wales af met directe concurrent Hongarije om een plek op het EK te verzekeren. Aaron Ramsey werd die avond de gevierde man met twee doelpunten.
  • De grote sterren bij Wales zijn natuurlijk Gareth Bale en bondscoach Ryan Giggs. Voor Giggs is het zijn eerste grote trainersklus, nadat hij eerder al enkele wedstrijden als interim aan het roer stond bij Manchester United.
  • Voor Gareth Bale wordt het zijn tweede EK met Wales. De aanvaller kende in 2016 echter een betere aanloop naar het EK dan dit jaar. Hij speelt weinig bij Real Madrid en het spandoek waarmee hij in een kwalificatiewedstrijd van Wales mee pronkte, hielp ook niet echt in zijn voordeel. Daarop stond namelijk: Wales, Golf, Madrid. In die volgorde. Kan Bale het ook daadwerkelijk waarmaken zonder veel wedstrijdritme? Je zou het bij een speler van zijn kwaliteit wel verwachten.
  • Echter, in de kwalificatie voor het EK 2016, dus vier jaar geleden, toen hij bij Real Madrid veel speelde, kwam hij tot 7 doelpunten in 10 kwalificatiewedstrijden. Deze kwalificatie kwam hij in 8 wedstrijden voor Wales maar tot 2 doelpunten. Op het EK 2016 bleek Bale een dragende speler voor Wales, zo scoorde hij in alle drie de groepsduels en werd hij topscorer van Wales van dat toernooi.
  • Aan de zijde van Bale staan, in tegenstelling tot het EK 2016, veel jonge talenten. De meeste zijn actief bij laagvliegers van de Premier League of in de Championship.
  • Bijvoorbeeld: Chris Mepham (22), David Brooks (22), Harry Wilson (22), Matt Smith, bekend uit zijn tijd bij FC Twente, pas 20 jaar. Deze spelers speelden in veel van de kwalificatiewedstrijden mee en zijn de toekomst voor Wales. De twee grootste talenten mis ik nog.
  • Veel van de talenten van Wales hebben een verleden bij Cardiff City ofwel Swansea City, zo ook Daniel James. De pas 22-jarige vleugelflitser verruilde afgelopen zomer Swansea voor Manchester United en liet daar meteen van zich horen. Staat vooral bekend voor zijn snelheid en techniek. We weten allemaal dat Gareth Bale snel is, maar dan heb je deze Daniel James nog niet zien sprinten. Met hem moet je geen bank gaan beroven want dan weet je zeker dat ze jou als eerste pakken.  
  • Nog zo’n talent waar we zeker naar uit moeten kijken is Ethan Ampadu. Speelde al op zijn 15e in het eerste elftal van Exeter City. Is momenteel door Chelsea verhuurd aan RB Leipzig, maar komt daar weinig in actie, maar speelde zeven vd acht kwalificatiewedstrijden voor Wales gewoon mee. Sterke punten van Ampadu zijn vooral zijn snelheid en agressie in het spel. Daarmee kan hij diepe ballen over de verdediging vaak nog goed maken met zijn snelheid. Al speelt hij voor Wales ook regelmatig op de zes-positie. Eén jammerlijk puntje aan Ampadu. Als hij zijn haren had laten staan, was hij direct op nummer één gekomen van meest bijzondere kapsel van het EK. Ik kan iedereen aanraden om na het luisteren van de podcast zijn kapsel te checken op onze socials (!!!) Echter heeft hij in Duitsland besloten om het kort te scheren, helaas
  • Onder Ryan Giggs spelen ze vaak in een soort 4-3-3 met twee verdedigende middenvelders en één offensievere middenvelder. Bale en James op de flanken met Lawrence dan wel Roofe in de spits. Op het middenveld wordt nog veel gerouleerd, ook een beetje afhankelijk van wie fit zijn. Echter staat de Welsh Xavi, zoals zijn toenmalige trainer Rodgers hem noemde, altijd in de basis. Joe Allen.
  • En dan nog iets. In India zullen ze het jammer vinden als linksback Neil Taylor niet mee gaat naar het EK. Hij heeft namelijk Indiase roots, zijn moeder is geboren in Kolkata in India. Enkele jaren geleden ging hij naar India, omdat hij merkte dat er weinig Aziatische voetballers in de Premier League speelden en hij wilde daar het voetbal gaan stimuleren. Maar pas na een persconferentie wisten ze dat hij ook Indiase roots heeft en sindsdien krijgt hij daar wel extra aandacht.
  • Naast de eerder genoemde Matt Smith is er nog een speler met een link met Nederland. James Lawrence genoot namelijk een deel van zijn jeugdopleiding in Nederland bij Haarlem, Ajax, Sparta en RKC Waalwijk. Kwam uiteindelijk niet tot een debuut in Nederland en ging toen naar Slowakije.
  • Heeft Wales kans in deze poule? Ik verwacht eerlijk gezegd niet zo’n grote stunt als op het EK 2016. Ze hebben een paar talentvolle spelers en natuurlijk Gareth Bale, maar ze kampen met een aantal spelers die bij hun clubs weinig spelen en dus zonder veel wedstrijdritme naar het toernooi zullen afreizen. Ze zullen er volle bak voor gaan, en met een beetje geluk zit een derde plaats er wel in, maar ik verwacht geen grote stunt voor Wales.
  • Mocht Nederland Wales tegenkomen op het EK, je weet het nooit, dan moeten we daar van winnen. Ik denk dat er geen excuses te bedenken zijn. Eventueel twee man op Bale zetten zodat je die na de wedstrijd uit de broekzak moet halen. Per speler denk ik dat we meer kwaliteit hebben dan het Welshe elftal.
  • Laatste tip: let vooral op de teamfoto’s van Wales op het komende EK.

Bronnenlijst:

Zwitserland:

https://www.transfermarkt.nl/zwitserland/kader/verein/3384/saison_id/2019/plus/1

https://voetbalstats.nl/opstelnedxi.php?wid=528

https://www.transfermarkt.nl/yann-sommer/nationalmannschaft/spieler/42205

https://www.transfermarkt.nl/schweiz/startseite/verein/3384

https://www.transfermarkt.nl/albian-ajeti/profil/spieler/195906

https://www.transfermarkt.nl/admir-mehmedi/profil/spieler/66058

https://www.transfermarkt.nl/renato-steffen/profil/spieler/194638

https://www.transfermarkt.nl/haris-seferovic/profil/spieler/109256

https://www.transfermarkt.nl/schweiz/leistungsdaten/verein/3384

https://www.transfermarkt.nl/schweiz/legionaere/verein/3384

https://www.bundesliga.com/en/bundesliga/news/kevin-mbabu-who-is-wolfsburg-s-new-right-back-switzerland-5002

https://www.transfermarkt.nl/spielbericht/index/spielbericht/3131168

https://www.transfermarkt.nl/breel-embolo/verletzungen/spieler/237662

https://www.bundesliga.com/en/news/Bundesliga/manuel-akanji-borussia-dortmund-defender-features-in-our-ten-things-profile-468262.jsp

https://www.hln.be/de-krant/de-bokkensprongen-van-de-machtige-kuifarend~a51c35ae/

https://www.90min.com/posts/6562505-jurgen-klopp-provides-injury-update-on-xherdan-shaqiri

Wales:

https://www.transfermarkt.nl/wales/startseite/verein/3864

https://www.transfermarkt.nl/neil-taylor/nationalmannschaft/spieler/67416/verein_id/3864

https://www.sportsjoe.ie/football/the-wales-players-nicknames-are-completely-rubbish-81206

https://www.mirror.co.uk/sport/football/news/swanseas-neil-taylor-still-only-6827657

https://timesofindia.indiatimes.com/sports/football/top-stories/Neil-Taylor-Wales-defender-with-Kolkata-roots-stamps-his-class-on-Euro/articleshow/52862090.cms

https://www.transfermarkt.nl/spielbericht/index/spielbericht/3149407

https://www.walesonline.co.uk/sport/football/transfer-news/curious-joe-allen-situation-explained-16811464

https://www.transfermarkt.nl/spielbericht/index/spielbericht/3149414

https://www.transfermarkt.nl/ryan-giggs/leistungsdatenDetail/trainer/29694/verein_id/3864/datum_zu/2018-01-15/datum_ab/0000-00-00

https://www.express.co.uk/sport/football/1245045/Chelsea-News-Ethan-Ampadu-RB-Leipzig

https://www.transfermarkt.nl/daniel-james/profil/spieler/319301

https://www.transfermarkt.nl/gareth-bale/nationalmannschaft/spieler/39381/verein_id/3864/plus/0?hauptwettbewerb=&wettbewerb_id=EMQ&trainer_id=&start=06.03.2013&ende=03.03.2016&nurEinsatz=0

https://www.transfermarkt.nl/ethan-ampadu/profil/spieler/392771

https://www.transfermarkt.nl/gareth-bale/detaillierteleistungsdaten/spieler/39381

https://www.transfermarkt.nl/wales/leistungsdaten/verein/3864/plus/0?reldata=EMQ%262018

https://www.transfermarkt.nl/ethan-ampadu/nationalmannschaft/spieler/392771

De Ode:

Voor de ode heb ik enkel gebruik gemaakt van een YouTube-filmpje van de samenvatting van de wedstrijd tussen Italië en Duitsland: https://www.youtube.com/watch?v=QgiRZzPSgUU. De rest van de ode heb ik volledig zelf geschreven aan de hand van mijn creativiteit.

1 gedachte over “Onderzoek Inhoud Aflevering 1 – De Spionnen van Koeman”

  1. Pingback: De Competenties – Nick Dierckx

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *