Osse derby (Leerproces)

Ik had bewust in mijn hoofd dat ik rondom het KNVB Bekertoernooi enkele verslagen wilde gaan maken. Dit zijn namelijk dé wedstrijden voor amateurclubs om tegen grotere clubs te spelen en om nationaal in het nieuws te komen. Bekeravonden zijn wedstrijden waar vaak dubbel (als niet meer dan dubbel) zo veel publiek komt kijken in vergelijking met een normale wedstrijddag. Toen zag ik dat er een wedstrijd tussen twee clubs uit Oss op het programma stond. Al vrij snel had ik de keuze gemaakt dat ik deze wedstrijd wilde gaan bijwonen.

Ik wist nog niet zo goed hoe ik het wilde gaan aanpakken. Ik wilde geen standaard wedstrijdverslag maken, maar juist iets meer dan dat. In het stuk wilde ik betrekken hoe deze wedstrijd invloed had op de supporters van O.S.S.’20, wat deze wedstrijd voor mensen uit Oss betekent.

Ik liep al vrij snel tegen enkele problemen aan. Ik kon niet aan een kaartje komen, want de wedstrijd was al vrij snel uitverkocht en er was geen online verkoop. Om toch zeker te zijn dat ik erbij was, heb ik de secretaris van O.S.S.’20 een mailtje gestuurd met de vraag of ik erbij kon zijn. Hij had voor mij een perskaart gereserveerd, met de belofte dat ik er een verslag van zou maken. Zo’n twee uur voor de wedstrijd was ik op het sportpark aanwezig om goed te kunnen observeren wat er zou gaan gebeuren.

Ik had me (dacht ik) goed voorbereid op de wedstrijd. Ik had van te voren al een introductie en een plan geschreven en mezelf goed verdiept in de selecties van de teams en voorbeschouwingen van de wedstrijd. Hierdoor wist ik op welke mensen ik moest letten. Ik had in mijn plan opgenomen dat ik van beide supportersgroepen een gesprek in het verslag wilde hebben. Dit om te voorkomen dat het stuk te partijdig zou zijn. Hiervan heb ik geleerd dat je gewoon op de mensen moet afstappen en ze kort een paar vragen kan vragen, ze doen hier helemaal niet moeilijk over en vinden het juist leuk om over voetbal te praten, dat is ten slotte ook de reden dat ze er zijn.

Door mijn perskaart mocht ik overal op het sportpark komen, waardoor ik vanuit verschillende standpunten de wedstrijd heb kunnen bekijken. Tijdens de wedstrijd heb ik elke kans, kaart etc. genoteerd op mijn telefoon, zodat ik hier later een goedlopend verslag van kon maken. Ook heb ik kort contact gehad met de social media beheerder van TOP Oss, die op wedstrijddagen updates van de wedstrijd op de twitter van TOP plaatst. Hij gaf mij die tip om alle gebeurtenissen van de wedstrijd goed te noteren.

Met dit verslag probeer ik de mensen uit Oss te bereiken, voor wie deze wedstrijd een belangrijke wedstrijd was (eerste officiële Osse derby tussen O.S.S.’20 en TOP ooit). Ook kan het interessant zijn voor voetballiefhebbers. Met deze doelgroep in het achterhoofd wist ik ook dat ik verschillende voetbaltermen kon gebruiken in het verslag.

Voor dit artikel heb ik onderzoek gedaan naar de selecties en staf van de twee clubs. Zo kwam ik er achter dat twee spelers van de thuisclub ooit bij TOP Oss hebben gevoetbald. Ik heb geprobeerd deze te contacteren, maar dat is helaas niet gelukt.

Ik heb ervan geleerd dat je gewoon op mensen kan afstappen als je antwoorden nodig hebt voor je artikel. Mochten ze niet willen meewerken, zijn er nog genoeg mensen die dat wel willen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *