Reflectie Factcheck: ‘Als Wout scoort, winnen we altijd.’

Ik heb deze factcheck gemaakt als een soort voorbode op wat ik wil gaan doen. Ik wil in de tweede periode van het jaar mezelf meer gaan verdiepen in datajournalistiek. Wat is het precies? Hoe kom je aan de data? Welke data is belangrijk? Wat is het verschil tussen data-gedreven journalistiek en data-gevisualiseerde journalistiek?

Door de opgelaaide vete tussen Boschker en Brama bij FC Twente enkele weken geleden, stond deze uitspraak van Boschker ineens weer op mijn netvlies. Bij mij riep die uitspraak meteen de vraag op: klopt die uitspraak wel? Wint FC Twente (of ‘we’) altijd als Brama scoort?

Via transfermarkt.nl heb ik de data van alle doelpunten van Wout Brama genoteerd in een dataset. Vanuit daar ben ik die data gaan gebruiken om de uitspraak te checken en waar nodig met bijzondere feitjes, statistieken en anekdotes aan te vullen.

Ik heb van dit kleine project de eerste stappen van het werken met data geleerd. Ik weet hoe ik de data op een overzichtelijke manier in Excel kan zetten. In dit specifieke artikel gaat het om een redelijk kleine dataset. In het verloop van het jaar wil ik aan de slag gaan met grotere sets, die soms op moeilijkere manieren te verkrijgen zijn. Daarvoor ga ik enkele tutorials kijken die gaan over scrapen en wil ik mij verder gaan verdiepen in de datajournalistiek. Ook ben ik bij TILT Live over datajournalistiek geweest. De sprekers van die sessie (Yordi Dam en Winny de Jong) zou ik nog kunnen contacteren om verdere informatie in te winnen.

De dataset die ik gebruikt heb voor deze factcheck. Data afkomstig van transfermarkt.nl

Dit korte artikel heb ik gemaakt voor fans van FC Twente. Ik heb deze fans proberen te bereiken door het te delen met Twente Insite, een grote supporterssite van FC Twente. Daarom was ik ook erg blij dat zij het een leuk artikel vonden en het op hun site wilden plaatsen. Daardoor kwam het uiteindelijk terecht bij een grote groep fans van Twente. Er werd heel positief gereageerd op de berichten, ondanks dat Brama op dat moment ‘de gebeten hond’ was bij FC Twente (zie: https://www.vi.nl/nieuws/boschker-haalt-keihard-uit-naar-brama-in-uitgelekt-audiofragment).

Bronnen:

https://www.transfermarkt.nl/wout-brama/alletore/spieler/30003

https://www.tubantia.nl/fc-twente/sander-boschker-bedwingt-zijn-tranen~a07180f8/

1 reactie op “Reflectie Factcheck: ‘Als Wout scoort, winnen we altijd.’”

  1. Pingback: De Competenties – Nick Dierckx

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *