Reflectie Longread: De Europese tranen in de Hout

Deze longread was het eerste project waar ik dit jaar aan begon en ook het laatste project wat ik afgemaakt heb. De reden dat ik er zo lang over gedaan heb, is omdat ik vrij roekeloos was begonnen aan dit project. Zonder enig idee ben ik gestart met het bedenken van een plan, maar heb daarbij op geen enkel moment stilgestaan bij het publiek of bepaalde invalshoeken. Ik heb dit project redelijk vaak op een laag pitje gezet, omdat ik niet de motivatie kon vinden om eraan verder te werken. Uiteindelijk heb ik toch besloten om het project af te ronden, omdat het in mijn belofte stond én omdat ik ontdekte dat het onderwerp eigenlijk heel recent is.

Ik heb van dit eerste grote project veel geleerd.

  • Ik heb leren werken met Pageflow, een site waarop je verhalen extra dimensie kan geven aan de hand van foto’s, teksten en videoloops.
  • Ik heb geleerd om een wat ouder onderwerp te linken aan een recente gebeurtenis.
  • Ik ben erachter gekomen dat het omzetten van een idee naar een project meer tijd kost dan verwacht.

Pageflow is een handige site waarmee je verhalen en artikelen een extra dimensie kan geven. Je kan achtergrondafbeeldingen, video’s, loops, commentaar etc. toevoegen aan verhalen, wat het meer een leeservaring maakt in plaats van een lang stuk tekst. Ik wil in de toekomst vaker met Pageflow aan de slag gaan, omdat ik tevreden ben met het resultaat.

Het onderwerp voor deze longread had ik snel en zonder er goed over na te denken gekozen. Het onderwerp is in de huidige tijd niet per se nieuwswaardig, maar ik heb het gelinkt aan een recente gebeurtenis. Ten tijde van schrijven is AZ, net als in het seizoen 2004/05, weer een leuk voetballende ploeg en gooien ze in Nederland en in Europe hoge ogen. Daardoor is het onderwerp wat eigenlijk al weer 15 jaar achter ons ligt weer actueel.

Toen ik aan dit enorme project startte, had ik een bepaald beeld hoe ik het wilde hebben. Ik wilde veel interviews afnemen om een zo goed mogelijk beeld van de situatie te kunnen schetsen. Echter bleek dit onmogelijk door het vele werk wat er in zou gaan zitten.

Over het algemeen ben ik tevreden met het eindresultaat. Er waren wel wat dingen die ik anders had gedaan, mocht ik later aan het project zijn begonnen. Zo had ik een betere planning moeten maken (en me daar ook aan moeten houden), een beter overzicht moeten maken m.b.t. de doelgroep en de daarbij passende invalshoeken en eerder contact moeten leggen met mensen die ik wilde spreken. Pas toen ik al diep in het project zat, ben ik gaan nadenken over hoe ik het beter kon aanpassen aan de wensen van mijn doelgroep.

Publieksgerichtheid:

Welk publiek wil ik bereiken met deze longread?

  • Fans van AZ
  • Volgers van het Nederlandse voetbal

Waarom deze groep?

Ik reconstrueer het Europese seizoen van AZ in 2004/05. Dit was een sterk seizoen met goed voetbal voor de Alkmaarders. Dat probeer ik in deze longread ook te benadrukken. Ik probeer het seizoen op een positieve manier te benaderen, om zo de AZ-fans beter te benaderen. Als ik het neutraal zou schrijven, zouden enthousiastelingen van het Nederlandse voetbal en AZ het stuk minder snel lezen of minder leuk vinden om te lezen.

Om deze groep te bereiken heb ik op verschillende AZ-fora gevraagd naar de meningen van supporters over dat seizoen. Ook heb ik gevraagd naar welke momenten ze bijzonder vonden en welke momenten minder belangrijk, waardoor ik de nadruk heb gelegd op die bijzondere momenten. Zo heb ik mijn invalshoek aangepast naar de wens van mijn doelgroep.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *