Reflectie Lost Grounds (i): Verbroedering Arendonk

Voor het project Lost Grounds ben ik op donderdag 28 mei samen met Michelle naar België geweest. Hier hebben we op drie verschillende locaties foto’s gemaakt van stadions die inmiddels niet meer bespeeld worden. Aan de hand van deze foto’s en locaties hebben we verhalen gemaakt over de desbetreffende stadions en hun verleden.

Wat heb ik geleerd?

  • Ik heb geleerd om door te zetten als je iets graag wil maken.
  • Ik heb geleerd om met de 360-graden-camera van Vuze te werken.
  • Ik heb geleerd om te werken met ThingLink.
  • Ik heb geleerd om de vrijheid in een project wat meer uit handen te geven.
  • Ik heb geleerd om met Momento360 te werken.

Het idee voor deze serie spookte al langer in mijn hoofd. Ik heb zelf een fascinatie voor voetbal (als dat nog niet bekend was) en stadions zijn daar deel van. In België laten ze een stadion meestal staan als het niet meer wordt gebruikt, wat obscure, mysterieuze maar ook prachtige plaatjes oplevert. Alleen in maart gingen de grenzen naar België dicht..

Omdat ik het project zó graag wilde uitvoeren, heb ik contact gehad met Cécile om te bekijken wat de mogelijkheden waren. In de Belgische regelgeving stond namelijk dat ‘media, communicatie en journalistiek’ als essentiële reizen werden gezien, en die dus met een vignet over de grens met België mochten. Alleen de werkgever, in dit geval Fontys, moest hier wel akkoord voor geven. Na veel mail- en telefoonconversaties, die zelfs nog via het College van Bestuur en mevrouw Spee zijn gegaan, heb ik uiteindelijk het vignet kunnen bemachtigen en zo deze reis naar België in kunnen plannen samen met Michelle.

Op de donderdag zelf liepen we tegen weinig problemen aan. Alle locaties waren open en dus makkelijk bereikbaar. Het enige probleem was dat de Vuze-camera op wifi werkt. Het originele plan was om de camera op de middenstip (in hoeverre die er nog was) te zetten en vanuit daar een foto rondom te maken. Maar doordat de camera op wifi werkt, kan je met de telefoon waarmee je aan de camera verbonden bent niet te ver weg. Het was niet mogelijk om een foto te maken vanaf de middenstip zonder dat je zelf op de foto stond. Dit hebben we opgelost door vier foto’s te maken vanuit de verschillende kanten van het veld (een soort ruit).

De camera van Vuze is makkelijk te bedienen. Je download de app en verbindt deze met de camera, waarna je maar op één knopje hoeft te drukken om de foto te maken. Omdat de camera alles rondom zich opneemt, kun je weinig aan de lichtinval veranderen. Hierdoor zijn de foto’s niet zo ‘mooi’ geworden als we hadden gehoopt, maar we zijn blij met het resultaat.

We hebben de foto’s via de Vuze Studio op ThingLink gezet. Onder andere door Lola (zij had al eerder met ThingLink gewerkt) en hackastory.org kwamen we op ThingLink. Op deze site kan je 360-gradenfoto’s importeren en voorzien van informatie, foto’s, video’s en audio. Op deze manier konden we onze 360-gradentour maken, zoals we hem in gedachte hadden.

Werken met ThingLink is niet lastig. Het programma is makkelijk te gebruiken en de instellingen zijn snel te vinden. Informatie toevoegen kan met een simpele klik op de knop. Hierdoor zijn we tijdens het verwerken van de informatie en foto’s in ThingLink niet tegen problemen aan gelopen en weten we nu hoe we ermee moeten werken.

Het project moet voor de mensen van Arendonk een herinnering zijn aan het oude stadion, zeker als het in november plat gaat. Om anekdotes van Arendonk-supporters en –inwoners te verkrijgen, heb ik contact gehad met Dieter Berrens. Hij heeft mij weer doorgelinkt aan clubmensen van de club van vroeger, waardoor hij veel invloed heeft gehad op wat er uiteindelijk in het project staat. Hiermee heb ik geleerd om de vrijheid in een project wat meer te verleggen, omdat ik voorheen bijna ieder project alleen deed en dus zelf de regie had. Ook heeft Michelle de reguliere foto’s gemaakt, dus daarin heb ik ook geleerd om de regie uit handen te geven.

Het grootste probleem kwam pas op het einde van het project. Via Thinglink, een betaalde service, kun je gratis één project publiceren. Ons project had echter vier slides, waarvan we er maar één gratis konden publiceren. Het was voor mensen dus onmogelijk om de andere kanten van het veld te bezoeken. Daarom hebben we moeten besluiten om van ThingLink af te gaan en een andere site te zoeken.

Door op Google te zoeken op how to publish 360 photos, kwamen we al snel op Momento360. Dit is eenzelfde tool als ThingLink, alleen gratis te gebruiken. Natuurlijk heeft dat ook zijn keerzijde, want ThingLink is veel uitgebreider dan deze gratis tool. Zo kan je in ThingLink icoontjes toevoegen, terwijl bij Momento360 alle informatie als vierkant te zien is. Het ziet er allemaal iets minder gelikt en mooi uit, maar het idee achter de tool is hetzelfde.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *