Reflectie op mijn geschreven artikelen

Begin januari kwam mijn eerste interview in de serie Over de Grens uit. Inmiddels zijn we tien interviews verder en is het tijd om de balans op te maken. Wat heb ik geleerd van deze interviews op het gebied van schrijven?

  • Ik heb geleerd om met het inverted pyramid-systeem te werken;
  • Ik heb geleerd om minder in herhaling te treden;
  • Ik heb geleerd om de sfeer en de beleving van een interview terug te laten komen in de tekst;
  • Ik heb geleerd om dynamischer te schrijven, onder andere door lange zinnen te vermijden;

Nu is het voor deze reflectie heel makkelijk om uit te leggen wat ik geleerd heb, maar het beste kan ik het natuurlijk aantonen. Daarom zal ik in deze reflectie mijn eerste interviews vergelijken met mijn laatste paar interviews, om zo de groei te kunnen aantonen.

Inverted pyramid-systeem:
Bij mijn eerste interviews vond ik chronologie belangrijk. Ik dacht dat het verhaal moest worden opgeschreven zoals het aan mij was verteld. Daardoor kwamen hoogtepunten of bijzondere anekdotes vaak pas aan het eind van het artikel. Als het middenstuk minder ‘interessant’ is dan deze hoogtepunten, dan zullen lezers sneller afhaken en deze hoogtepunten niet lezen. Daardoor is het belangrijk om soms de chronologie wat om te gooien en de hoogtepunten naar voren te halen. Dit heet dan de inverted pyramid.

Voorbeeld:

Minder herhaling:
Iets wat vaak terugkwam in de feedback van mijn medestudenten en coaches, was dat ik veel in herhaling trad. Ik kondigde een quote van iemand aan, door een deel van die quote te herhalen (zie voorbeeld). Ook gebruikte ik daarvoor weinig synoniemen, waardoor dezelfde woorden vaak terugkwamen in een alinea of verhaal. Ik heb geleerd om minder te herhalen, waardoor de teksten ook vaak wat korter en krachtiger zijn.

Voorbeeld:

Sfeer en beleving:
Zeker als je met iemand ‘in het echt’ gesproken hebt, heb je te maken met lichaamshouding en –taal. Ik had er moeite mee om dit in het verhaal vast te leggen, of benoemde het niet. Door wat tips van Chris van Voetbalzone heb ik geleerd om bepaalde emoties van de geïnterviewde te noteren. Zo kun je in het artikel de sfeer van het gesprek omschrijven en krijgen de lezers ook een soort zicht op hoe de persoon is die geïnterviewd wordt.

Voorbeeld:

Dynamischer:
In mijn eerste artikelen probeerde ik vaak lange en mooie zinnen te schrijven. Soms probeerde ik zelfs de zin wat fleuriger op te schrijven door moeilijke of extra woorden toe te voegen. Ik heb ingezien dat dit niet altijd nodig is en dat het voor de lezer ook prettig is als de zinnen niet te lang zijn. Dit maakt het makkelijker leesbaar en tevens een stuk dynamischer. Lange zinnen zorgen ervoor dat een tekst heel statisch wordt.

Voorbeeld:

De artikelen die ik vanaf nu schrijf, haal ik door de tool van Schrijfhulp. Met die tool kan je snel zien hoelang zinnen zijn, welke woorden vaak terugkomen etc. Dit is voor mij een extra check nadat ik een artikel heb geschreven.

Alles wat ik geleerd heb, wil ik gaan meenemen om deze interviewserie op een mooie manier af te kunnen sluiten. Dit wil ik gaan doen door oude interviews te herschrijven en uiteindelijk te bundelen in een magazine. Tijdens het herschrijven neem ik alles mee wat ik geleerd heb in het afgelopen halfjaar. Dit magazine wil ik laten drukken als aandenken voor mijzelf en om mijn groei te kunnen tonen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *