Challenge #1

Challenge #1:

Maak binnen een 2 uur een nieuwsproductie van dit persbericht. Kies zelf een medium. Plaats dit op jouw blog (achter slot)

Daarna: welk duidend verhaal verdient dit persbericht? Wat zou je voor jouw medium doen en waarom? (plaats dit op je blog, deadline vandaag). 

Nieuwsbericht:

Maak het oplichters niet te makkelijk

Ouderen worden steeds vaker slachtoffer van criminaliteit. Daarom start op 1 september de campagne Senioren en Veiligheid, die volledig in het teken staat om te voorkomen dat voornamelijk ouderen slachtoffer worden van criminaliteit. De campagne is opgezet door het ministerie van Justitie in Veiligheid in samenwerking met andere partijen. Gedurende vier weken wordt aandacht besteed aan verschillende vormen van criminaliteit, onder de slogan ‘Maak het oplichters niet te makkelijk.’.

Sinds de corona-crisis zien de politie en de Fraudehelpdesk een verschuiving in de criminaliteit. Het aantal slachtoffers van hulpvraagfraude (bijvoorbeeld via WhatsApp) is fors toegenomen. Ook worden steeds vaker babbeltrucs gebruikt waarbij criminelen hun ‘hulp’ aanbieden.

Daarom staat iedere week van september in het teken van een andere vorm van criminaliteit. Onder meer het meekijken bij pinnen, babbeltrucs, hulpvraagfraude en phishing worden uitgebreid besproken. In de campagne krijgt men concrete handelingsperspectieven mee die slachtofferschap zoveel mogelijk kan voorkomen. Mocht een oudere alsnog slachtoffer zijn geworden, geeft de campagne ook tips om het bespreekbaar te maken en aangifte te doen.

Ambassadeur
Acteur Kees Hulst is ambassadeur van de campagne Senioren en Veiligheid. “Als acteur in ‘Het geheime dagboek van Hendrik Groen’ zie ik hoe graag deze senioren het heft in eigen handen nemen. Zij kunnen veel zelf doen om te voorkomen dat ze slachtoffer worden, maar hebben daarvoor wel de juiste informatie nodig. Daarom steun ik als ambassadeur graag de campagne, want samen met de overheid maken wij ouderen het oplichters natuurlijk niet te makkelijk!”

Via www.maakhetzeniettemakkelijk.nl en de social mediakanalen van het ministerie van Justitie en Veiligheid worden wekelijks nieuwe voorlichtingsfilmpjes geplaatst, waarin Kees Hulst de hoofdrol zal vertolken. Naast de voorlichtingsfilmpjes vindt elke dinsdag om 10:30 uur op diezelfde pagina een webinar plaats, die gepresenteerd wordt door Catherine Keyl. Een panel van inhoudelijk experts spreekt over het thema van die week.

Medium: krant

Waarom de krant?

De campagne is gericht op senioren. Senioren ontvangen hun nieuws vaak via televisie of via de krant, blijkt uit onderzoek uit 2015. In tegenstelling tot jongeren, die steeds vaker nieuws consumeren via nieuwsapps of –sites.

De campagne vindt online plaats, via verschillende social mediakanalen en webinars. Dat is gek, want in 2018 had maar 20% van de ouderen een smartphone en zo’n 50% een desktopcomputer of laptop. Om ervoor te zorgen dat die 50% aandacht besteedt aan de campagne, is het belangrijk om te zorgen dat zoveel mogelijk ouderen het meekrijgen en dat gaat het beste via de krant of televisie.

Wennekers, A.M. en J. de Haan (2017). Gebruik van nieuwsmedia. In: Media:Tijd in kaart. Geraadpleegd op 31 augustus 2020 via https://digitaal.scp.nl/mediatijd/gebruik_van_nieuwsmedia.

Schaper, J.C., A.M. Wennekers en J. de Haan (2019). Media-apparaten. In: Trends in Media:Tijd. Geraadpleegd op 31 augustus 2020 via https://digitaal.scp.nl/trends-in-mediatijd/media-apparaten.

Extra duiding:

Om het belang van deze campagne en de grootte van het fraudeprobleem te tonen, zou ik een achtergrondverhaal publiceren waarin een ouder slachtoffer van fraude zijn of haar verhaal doet. Eventueel ondersteunen met de visie van woordvoerster van de Fraudehelpdesk en waarom de campagne zo belangrijk is. Zo kunnen de senioren zichzelf inleven in het verhaal van het ouder slachtoffer en daarmee (hopelijk) de importantie van de campagne begrijpen; het kan iedereen overkomen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *