André Nijssen over hervatting seizoen: ‘Vanaf 5 maart een halve competitie.’

Gemiddelde leestijd: 3 minuten

Dit bericht verscheen eerder op amateurvoetbaleindhoven.nl

Op zondag 11 oktober rolde de bal voor het laatst op het hoofdveld van sportpark Genneperparken. FC Eindhoven/AV verloor haar tot op heden laatste competitiewedstrijd met 1-2 van Leones en beleefde met vier punten uit evenveel wedstrijden niet de goede start waar op werd gehoopt.

Als het aan de KNVB ligt, gaat in het weekend van 16 en 17 januari 2021 de bal weer rollen bij de amateurclubs. Een onmogelijke opgave volgens André Nijssen, technisch manager bij FC Eindhoven/AV. “We zitten momenteel in een soap. We kunnen tot eind december niet op het sportpark, omdat we er van de gemeente niet op mogen. Dus sinds oktober kan er al niet worden getraind.”

De spelers houden individueel hun conditie op peil, maar in groepen van eerst vier en nu twee spelers kan niet of nauwelijks serieus worden geoefend. Dit maakt het voor Nijssen onmogelijk om op 17 januari de competitie te hervatten. “Normaal heb je zes weken voorbereiding nodig om weer op niveau te komen. In de zomer heb je zes weken, waarin je ook nog oefenwedstrijden kunt plannen, zodat je vorm, conditie en wedstrijdritme opdoet.” Omdat die mogelijkheid er nu niet is, is Nijssen een groot voorstander van een halve competitie, zo legt hij uit. “Ik ben voorstander om op 5 maart te beginnen met een halve competitie: éénmalig tegen elkaar, in totaal dertien wedstrijden. Als je geluk hebt, speel je zes of zeven wedstrijden thuis.”

Veiligheid en gezondheid
In de eerste klasse C, de competitie waarin FC Eindhoven/AV actief is, zijn verschillende clubs die nog maar twee wedstrijden hebben gespeeld. Die clubs zouden tussen januari en juni nog 24 wedstrijden moeten spelen, met alle gevolgen van dien. “Je moet in acht nemen dat de spelers conditioneel op peil zijn en hiervoor is een goede voorbereiding nodig. Ik denk aan de veiligheid en gezondheid van mijn spelers.” Door de grote hoeveelheid inhaalwedstrijden, zouden ook de donderdagavonden gebruikt moeten worden, maar gezien de grote afstanden is dit geen optie. “Moet je voorstellen dat je op donderdagavond in Nijmegen moet gaan voetballen, dan ben je niet voor twaalf uur thuis.”

De halve competitie waar Nijssen op doelt, zou kunnen beginnen op 5 maart. Dertien wedstrijden, waarbij Pasen en Pinksteren dubbel wordt gebruikt, waarin de clubs elkaar één keer treffen. Half mei zouden deze wedstrijden al gespeeld zijn, wat ruimte laat voor eventuele inhaalwedstrijden of nacompetitie. “Het is een voorstel dat veel verenigingen ondersteunen. Ik heb al veel verschillende trainers aan de lijn gehad en met veel clubs gesproken. De KNVB kan van alles willen, maar ze moeten ook aan de gezondheid van de spelers denken. Mochten ze (de KNVB, red.) 17 januari toch willen beginnen, spelen we absoluut niet. Dan krijgen ze heel Nederland over zich heen.”

Promoveren
Bij een halve competitie moeten de scores volgens Nijssen weer op nul worden gezet. Dit zou voor de Eindhovense club niet ongunstig uitkomen na de teleurstellende seizoenstart. De ambitie van de club is nog altijd om bovenin mee te draaien en te promoveren naar de hoofdklasse. “We doen zeker mee. Vorig jaar stonden we tweede achter TOP, toen mochten we niet omhoog.” Via aanvraag probeerde de club mee te dingen naar promotie, maar het verzoek werd door de KNVB niet ingewilligd. Wellicht krijgt FC Eindhoven/AV in een halve competitie alsnog de kans om promotie naar de hoofdklasse af te dwingen. Wordt zeker vervolgd…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *