Technisch manager Willem Bakermans (VV UNA): “We willen het hoogst mogelijke nastreven binnen ons budget”

Gemiddelde leestijd: 5 minuten
Dit bericht verscheen ook op amateurvoetbaleindhoven.nl

VV UNA: het gezicht van het amateurvoetbal in de regio. De warme club uit Zeelst speelt momenteel in de Derde Divisie, het op één na hoogste amateurniveau van Nederland. In gesprek met Willem Bakermans van UNA over de huidige situatie bij VV UNA, de doorstroom van jeugdspelers naar het eerste elftal, de ambities, hoogtepunten en een vooruitblik op het komende seizoen.

Bakermans is de technisch manager van het eerste elftal. “Ik bewaar samen met Jos van de Laar de rode draad richting de selectie. Naast het feit dat ik teammanager ben, ben ik tevens voorzitter van de seniorencommissie en maak ik deel uit van het hoofdbestuur van UNA.” Als technisch manager geeft hij ook leiding aan de technische commissie van de club uit Zeelst. Deze bestaat uit een aantal personen die zeer betrokken is bij het beleid van UNA en al jarenlang actief zijn voor de club. In deze functie volgde hij Tiny van Boekel op. “In het seizoen 2016/17 heb ik een jaar lang met hem meegelopen. Vanaf toen ben ik eindverantwoordelijke geworden als teammanager.”

Opbouwen van de selectie
Samen met de technische commissie en de zittende hoofdtrainer zorgt Bakermans voor de selectie. Het neerzetten van de selectie is een puzzel, maar het beleid van UNA en de jarenlang opgebouwde netwerken verlichten deze taken. “We hebben een heel groot netwerk met de technische commissie, dat brengt voordelen. Het is makkelijker om in kaart te brengen waar de goede spelers actief zijn. Ook hebben we goed contact met de BVO’s. Het is natuurlijk zo dat jongens die bij een BVO afvallen vaak een goede opleiding hebben gehad die past bij het moderne voetbal.”

Daarnaast probeert UNA zoveel mogelijk eigen jeugd door te laten stromen naar het eerste elftal. “We proberen om zoveel mogelijk eigen jongens naar UNA 1 te laten groeien. We hebben een flinke kwaliteitsimpuls gedaan richting de onlangs weer gecertificeerde jeugdopleiding om zo te proberen om het gat richting de omgeving kleiner te maken. Dus om te zorgen dat jongens uit de omgeving graag bij UNA kunnen en willen voetballen.” De mogelijkheid vanuit de KNVB om een Onder 23-team te maken, gaat bijdragen aan het aantal jeugdspelers dat de stap naar het eerste maakt. “Het is de meest ideale stap die we de jeugd kunnen bieden. Het maakt de overgang makkelijker naar de senioren. We weten allemaal dat het voor weinig mensen weggelegd is om rechtstreeks vanuit de Onder 19 naar het eerste elftal te gaan”, zegt Bakermans hierover.

De selectie van UNA bestaat uit sterkhouders die nodig zijn om in de Derde Divisie te kunnen blijven. “We willen een sterke club in de Derde Divisie zijn en als het mogelijk is nog eens promoveren naar de Tweede Divisie. Dat gaat niet enkel met eigen jongens.” De combinatie van spelers van buitenaf, eigen jeugd en spelers van BVO’s: dat is de kracht van UNA.

Het opvallende aan de selectie van UNA is dat het allemaal jongens uit de omgeving zijn. Dat maakt de prestaties van de geel-zwarten nog knapper. “Veertien spelers in de selectie hebben een relatie met UNA. Ze zijn gestart bij UNA en tussendoor naar een BVO gegaan en teruggekomen of het zijn jongens uit de eigen jeugdopleiding. Ze komen bijna allemaal op de fiets. Dat is denk ik uniek in de omgeving.”

Bij het aantrekken van nieuwe spelers wordt naar enkele belangrijke dingen gekeken. “Zoals Tiny van Boekel altijd zei: ‘Er moet een goede kop op staan’. De speler moet bij de normen en waarden van de vereniging passen. Als we daardoor sterker kunnen worden, is dat mooi meegenomen.”

De accommodatie
Sportpark Zeelst kenmerkt zich door het warme gevoel. Vanaf het terras kijk je uit over het hoofdveld. Toch was er regelmatig kritiek op de accommodatie, al ging dat voornamelijk over de kwaliteit van de velden. “De velden werden snel afgekeurd bij slechte weersomstandigheden. Dat is voor komend seizoen gelukkig opgelost. We krijgen een tweede kunstgrasveld, waardoor we meer mensen kunnen bedienen en veel minder trainingen en wedstrijden hoeven af te lassen.”

Hoogtepunt
Voor Bakermans is dit zijn vierde seizoen in de functie als teammanager. Hij heeft al vele mooie momenten meegemaakt, al zijn de afgelopen twee seizoenen voor hem sportief gezien een dieptepunt geweest met de coronaperikelen. Het hoogte punt is de tweede plaats in het seizoen 2017/18. “We werden tweede achter Jong Vitesse. Dat is jammer, want Jong Vitesse was echt buitenproportioneel goed. Daar speelden regelmatit profs als Büttner ook mee. We hadden weinig kans tegen ze, met name in de uitwedstrijd. Het was een knappe prestatie om tweede te worden, aangezien we het seizoen ervoor gedegradeerd waren.” Ook het inmiddels al ruim 90-jarige bestaan van VV UNA noemt Bakermans als een groot hoogtepunt.

Als het aan Bakermans ligt, brengen de komende seizoenen nog meer hoogtepunten voort. “We willen binnen de mogelijkheden zo hoog mogelijk voetballen. Als dat in de Tweede Divisie is, dan is dat in de Tweede Divisie. Ik durf zelfs te zeggen dat we nu nog steeds op dat niveau gevoetbald hadden als we niet gedegradeerd waren in 2016/17. Waarom ik dat denk? Bij veel verenigingen is het beleid gericht op het eerste elftal, waardoor het lastig wordt als de sponsoren wegvallen. Dan is het beleid niet stabiel genoeg om niet achterover te vallen. Zo zijn er al een aantal clubs verdwenen en gedegradeerd.” In tegenstelling tot deze teams heeft UNA wél een stabiel beleid en dus is Bakermans overtuigd dat ze in de middenmoot hadden kunnen voetballen. Maar het budget is niet zo groot als van deze clubs, zeker de clubs in de Bollenstreek en de vissersdorpen. “We willen het hoogst mogelijke nastreven binnen het budget. Voor het aankomende seizoen is de doelstelling om voor de bovenste plekken te strijden. Een plek bij de bovenste vijf.”

Het huidige seizoen is natuurlijk geen hoogtepunt voor het amateurvoetbal, dat kan iedereen beamen. Bakermans kijkt met UNA liever vooruit. “We hebben in januari op voorhand al bekeken om een eigen competitie op te starten zodra het weer mag. Ik hoop dat de KNVB hier samen met ons naar wil kijken, zodat we onder de vlag van de KNVB deze wedstrijden kunnen afwerken. Niet los van de KNVB, maar samen met ze. Zie het als een mooie voorbereiding op het nieuwe seizoen.”

Hoe de selectie er komend seizoen uit gaat zien, is nog niet helemaal zeker. De Veldhovenaren hebben al wel twee mutaties te melden. Bakermans: “Mart van de Gevel, onze vorige topscorer, Sam Anpong en Jesper Maes vertrekken. Wij halen daar Serhat Koc vanuit België voor terug. Met hem halen we een prima aanspeelpunt in huis en we hopen dat hij veel goals gaat maken.” Ook stromen er enkele jeugdspelers vanuit de hoogste jeugdteams door naar de selectie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *