Zien darten, doet darten

Gemiddelde leestijd: 5 minuten

“Dit is natuurlijk heel slecht nieuws”, vertelde Vincent van der Voort medio december tegen Dartsnieuws. Hij doelde op het sluiten alle dartwinkels in Nederland vanwege de aangescherpte coronamaatregelen. Professioneel darter Van der Voort is zelf eigenaar van Dartshop Zaanstad in Zaandam en de sluiting kon volgens hem niet op een slechter moment komen. De dartshops moesten namelijk één dag voor de aanvang van het WK Darts sluiten. “Normaal is het tijdens het WK Darts altijd volle bak.” Klopt dat? Zijn de verkoopcijfers van dartspullen tijdens het WK Darts echt hoger? En hoe heeft de sluiting van fysieke dartshops hier invloed op gehad?

Alternatieven
Doordat de fysieke winkels hun deuren moest sluiten, gingen hobbydarters en dartwinkeleigenaren op zoek naar oplossingen. Zo kwamen verschillende dartwinkels met een afhaalpunt waar bestellingen opgehaald konden worden. Maar ook de webshops profiteerden optimaal van het WK Darts en de sluiting van fysieke dartshops.

Zo ook T.O.M. B.V. De webwinkel, gespecialiseerd in de non-food vrijetijdssector, zag een enorme stijging in de verkoopcijfers van dartspullen gedurende december, de traditionele dartmaand.

Ook in maart en april stijgt de verkoop van dartspullen. De oorzaak hiervan is de coronacrisis, waardoor veel mensen op zoek moesten naar nieuwe hobby’s binnenshuis: darten was voor velen een logische en laagdrempelige keuze.

De grootste piek is te zien in december 2020 gedurende het dartsspektakel in Londen. Die verkooppiek wordt versterkt doordat fysieke dartwinkels hun deuren moesten sluiten.

De verschuiving van de verkoop van dartspullen naar online webshops wordt ook bevestigd door het zoekgedrag van bezoekers van Google. In de onderstaande grafiek is overduidelijk te zien dat december de piekmaand is voor het zoeken naar dartspullen. Ten opzichte van andere jaren lijkt 2020 hét jaar voor de online verkoop van dartpijlen en -borden.

Casper Timmers, marketeer bij SportsCloud en mede-eigenaar van DartsExperts.nl, vindt een eenvoudige verklaring voor deze stijging. “December en januari zijn de voornaamste dartmaanden. Dat zijn de maanden waarop heel Nederland achter de televisie zit om de Nederlanders op het WK aan te moedigen.” Ook de toegankelijkheid van het spel draagt volgens Timmers bij aan de populariteit in de WK-maanden. “Darten is een sport die je heel makkelijk kan doen. Of je nu dagelijks gooit of een beginnende darter bent, iedereen kan deze sport beoefenen. Ook de lockdown draagt hier aan bij, omdat mensen thuis komen te zitten.”

Het succes van Nederlandse darters draagt er ook aan bij dat meer mensen gaan darten. “Vergelijk het met het effect op vrouwenvoetbal in 2017.” De Oranjeleeuwinnen wonnen het EK met als gevolg dat de aanmeldingen van meisjes bij voetbalclubs explosief stegen. Een soortgelijk effect kan zich volgens Timmers voordoen bij het darten, na bijvoorbeeld de goede prestaties van Dirk van Duijvenbode op het afgelopen Wereldkampioenschap.

Ook Jacques Nieuwlaat, die onder andere als vaste commentator van het darten op RTL diep in het wereldje zit, ziet een stijging in de wintermaanden. “Veel mensen denken er het hele jaar niet aan, maar dan tijdens het WK zien ze het ineens weer op televisie. Er zijn mensen die het bord samen met de kerstboom ophangen en in januari het bord ook weer wegstoppen.” Ook zijn website mastercaller.nl wordt rondom het WK Darts druk bezocht. “Ik denk dat de bezoekcijfers op mijn website rondom het WK vertienvoudigen.”

De coronacrisis heeft niet alleen positieve gevolgen gehad voor de verkoop van dartspullen. Er ontstond namelijk schaarste op dartborden. Nieuwlaat: “Er zijn drie grote dartbordfabrikanten in de wereld. Eén in Afrika, één in China en één in Brazilië. Alle verkopers moeten bij één van de drie fabrikanten hun dartborden inkopen. China is veruit de grootste, maar zij moesten hun productie stilleggen. Daardoor viel iets later ook de shipping stil, en op een gegeven moment viel alles stil. Helaas was dat moment net voor het WK Darts.”

De webshop van RTL7, de dartszender van Nederland, had hier gelukkig geen last van. “De RTL7 Darts-winkel had de borden nog wel in de shop.” Ook een andere trend viel tijdens de coronaperiode op volgens Nieuwlaat. “Klanten gaven meer uit per bestelling en zo zijn bijvoorbeeld de duurdere dartssets meer verkocht dan afgelopen jaren.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *