Factcheck: “Als Wout scoort, winnen we altijd.’

In 2011 kon Sander Boschker zijn geluk bij FC Twente niet op. Ondanks dat hij niet langer de eerste keeper van de Tukkers was, mocht hij alle Bekerwedstrijden keepen, inclusief de finale. Die finale werd uiteindelijk na verlenging met 3-2 gewonnen van Ajax. Wout Brama, jarenlange teamgenoot van Boschker bij FC Twente, kwam tot scoren in die finale. Toen sprak Sander Boschker de gevleugelde woorden: “Als Wout scoort, winnen we altijd.” Maar is dat eigenlijk wel zo? Wint FC Twente altijd als Wout Brama tot scoren komt?

Ten tijde van de Bekerwinst van FC Twente heeft Boschker zeker gelijk. Voorafgaand aan de Bekerfinale tegen Ajax scoort Wout Brama tegen Willem II, Feyenoord en VVV-Venlo: wedstrijden die allemaal winnend worden afgesloten. Ook in de gewonnen Bekerfinale komt Brama tot scoren. Een vier-op-vier-score én gelijk voor Sander Boschker.

Maar dan, op zaterdag 30 maart 2013 speelt FC Twente in de eigen Grolsch Veste tegen het lager geklasseerde NAC Breda. Net na de rust komen de bezoekers uit Breda op voorsprong door een doelpunt van Kenny van der Weg. Pas in de 83e minuut kan Wout Brama de gelijkmaker op het bord laten noteren. Er blijkt te weinig tijd te zijn om een overwinning uit het vuur te slepen. Voor het eerst geldt de uitspraak van Sander Boschker niet.

Bij FC Twente blijkt de uitspraak negen van de tien keer te kloppen. In tien wedstrijden komt Brama tot scoren, maar alleen in de thuiswedstrijd tegen NAC Breda kunnen de Tukkers geen drie punten bijschrijven. Waar het bij FC Twente bijna een zekerheid is, lijkt het bij de andere clubs waarvoor Brama uitkomt meer op een vloek.

Zeker in Australië heeft Brama pech. In twee wedstrijden komt de middenvelder tot scoren, maar zijn doelpunten blijken geen voorbode op een overwinning. Bij PEC Zwolle scoort Brama in vier verschillende wedstrijden. Tegen FC Utrecht en Ajax zijn het enkel eretreffers, want er wordt met respectievelijk 5-2 en 5-1 verloren. De twee andere wedstrijden waarin Brama scoort worden wel winnend afgesloten. Daarbij zit ook een héél bijzonder duel.

In de halve finale van de KNVB-Beker in het seizoen 2013/14 staat de wedstrijd tussen zijn toenmalige club PEC Zwolle en zijn oude club FC Twente op het affiche. Zijn eerste doelpunt voor de Zwollenaren scoort hij – uitgerekend – tegen zijn oude club FC Twente. Een wedstrijd die gewonnen wordt door de club uit Zwolle na strafschoppen. Wout scoort, maar FC Twente wint niet.

Het resultaat van wedstrijden waarin Wout Brama tot scoren kwam, verdeeld over de clubs waarvoor hij scoorde.

De uitspraak van Boschker moet helaas als onjuist worden bestempeld. Echter, in de tien wedstrijden waarin Brama scoort voor FC Twente, worden er negen wedstrijden gewonnen. Bij PEC Zwolle en Central Coast Mariners kunnen ze de uitspraak totaal niet beamen, maar bij een overwinning van de Blauwvingers of de Mariners heeft Sander Boschker, de grondlegger van de uitspraak, ook weinig baat.

Mogelijke uitspraken van Boschker die wel volledig juist waren geweest:

  • Als Wout scoort in een bekerfinale, winnen we altijd.
  • Als Wout in een Europees duel scoort, winnen we altijd.
  • Als Wout in een uitduel scoort, winnen we altijd.
  • Als Wout in de Keuken Kampioen-Divisie scoort, winnen we altijd.
  • Als Wout met het hoofd scoort, winnen we altijd.
  • Als Wout met links scoort, winnen we altijd.
  • Als Wout in januari of december scoort, winnen we altijd.
  • Als Wout op Koningsdag scoort, winnen we altijd.
  • Als Wout scoort in een wedstrijd die op de Dag van de Heftruckchauffeur wordt gespeeld, winnen we altijd

1 reactie op “Factcheck: “Als Wout scoort, winnen we altijd.’”

  1. Pingback: Reflectie Factcheck: ‘Als Wout scoort, winnen we altijd.’ – Nick Dierckx

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *