Lars Hutten beslist bloedstollende Osse stadsderby in voordeel TOP Oss

‘Wat hebben wij, maar zeker ook onze vrienden van TOP Oss laten zien hoe je een mooie voetbalavond moet en kan beleven.’

29 oktober 2019 zal de boeken in gaan als een historische dag voor Oss. Nooit eerder stond er een Osse derby tussen SV O.S.S.’20, uitkomend in de Derde Divisie Zondag, en betaald voetbalclub TOP Oss op het programma in de KNVB Beker. Een duel tussen de geel-blauwen en de rood-witten, tussen de amateurs en de profs, maar bovenal een duel tussen twee clubs met de échte Osse identiteit. De wedstrijd was enkele dagen van tevoren al stijf uitverkocht, maar toch was ik er bij.

Geruime tijd voor aanvang van de wedstrijd ben ik aanwezig op het prachtige Sportpark ‘de Rusheuvel’, de thuishaven van Derde Divisieclub O.S.S.’20. Ondanks mijn vroege aanwezigheid ben ik zeker niet de eerste aanwezige. Vooral materiaalmannen en beveiligers van TOP Oss zijn al aanwezig in de kantine van de Derde Divisionist. Tegen zeven uur begint het sportpark en de kantine langzamerhand vol te lopen met enthousiaste supporters van de thuisclub. Ik spreek met enkele supporters van O.S.S.’20 over hun verwachtingen van de wedstrijd. ‘Het zal een spannende wedstrijd worden: wij hebben een hoog niveau en het is voor ons onduidelijk wat het niveau van TOP is’, geeft een supporter aan, ‘het is natuurlijk extra speciaal om tegen een stadsgenoot te voetballen in de beker.’

Financiële opsteker

Niet alleen op sportief vlak zien de supporters het als een mooie avond, maar ook op financieel gebied valt er veel te winnen. ‘Een overwinning zou natuurlijk ook fijn zijn om er aan te gaan verdienen in de volgende rondes. Ook zie je dat het normaal niet uitverkocht is, maar nu speel je voor het eerst in de beker en is het meteen volle bak.’ Als ik hem vraag naar een voorspelling, komt er een hoopvolle, maar met een knipoog gegeven 2-1 voor de thuisclub uit.

Uitsupporters

Aan de overkant van het sportpark zijn de supporters van TOP Oss ook in grote getalen aanwezig. Via een mars vanaf hun eigen Frans Heesenstadion zijn zij naar het noorden van Oss afgereisd. Ik loop naar de overkant om de stemming bij hun te peilen. ‘Het is een prachtige wedstrijd voor heel Oss, maar de druk ligt in deze wedstrijd bij ons. Wij kunnen hier alleen maar op ons bek gaan als we niet winnen.’

Beide teams kenden een goede aanloop naar dit treffen. O.S.S.’20 versloeg afgelopen zaterdag koploper HSC’21 in eigen huis met 3-2, terwijl TOP Oss in het Frans Heesenstadion simpel afwerkte met de beloften van PSV.

De uitsupporters van TOP Oss zorgen voor veel rook met hun fakkels, waardoor de aftrap van de wedstrijd enkele minuten later werd gedaan dan gepland.

Vuurwerk op én buiten het veld

Om 19:45 zou de aftrap van deze stadsderby worden genomen, maar door vuurwerk op het veld moest dit enkele minuten worden uitgesteld. Het vuurwerk bleek een voorbode te zijn voor wat ons op het veld te wachten stond. In de eerste minuten van de wedstrijd ging het gelijk op, met weinig kansen aan beide zijden van het veld. Pas in de twaalfde minuut van de wedstrijd was er een grote kans voor de thuisclub, maar Peltzer werkte de bal voorlangs. De wedstrijd kabbelde voort totdat Olivier Rommens in zijn eigen strafschopgebied een oerdomme sliding inzette op O.S.S’20-speler Bart Spierings. Scheidsrechter Bos kon niet anders dan een penalty geven en deze werd beheerst benut door Rob van Sonsbeek. Toch kon de thuisclub niet lang van de voorsprong genieten, want enkele minuten later trokken de bezoekers van TOP Oss de stand alweer gelijk. Een vrije trap van Phillipe Rommens werd binnengegleden door Lars Hutten.

Met een 1-1 tussenstand zwakte de wedstrijd naar de rust toe wat af. Het tempo vertraagde en beide teams werden slordiger in de passing. Op slag van rust kreeg doelpuntenmaker Van Sonsbeek nog een dot van een kans om O.S.S.’20 op voorsprong te zetten, maar hij stuitte tweemaal op doelman Koeman en zag Lorenzo Piqué de bal van de lijn halen, waardoor de clubs met een 1-1 ruststand het veld verlieten.

Blunder

De derby begon steeds meer op een echte derby te lijken in de tweede helft. Strijd in het veld met tackles die op of net over het randje waren, overenthousiaste supporters langs de lijn en vuurwerk bij de uitsupporters van TOP Oss. De rood-witten kwamen overduidelijk sterker uit het kleedlokaal dan de thuisclub, wat zorgde voor enkele kleine kansen voor de bezoekers via onder andere Pieter Langedijk. In de 68e minuut waren het dan ook de bezoekers die de voorsprong pakten op Sportpark de Rusheuvel. Uit een voorzet vanaf de zijkant greep keeper Van der Leest naast de bal, waardoor Lars Hutten zijn tweede doelpunt van de avond kan binnenschuiven.

Het moment van het winnende doelpunt van Lars Hutten. Keeper Van der Leest kan enkel nog kijken hoe de bal tegen de touwen gaat. © Van Berkum Fotografie

Na de 1-2 lukt het de geel-blauwen nauwelijks meer om grote kansen te creëren. De bezoekers houden de wedstrijd onder controle en geven nauwelijks kansen weg. In de acht minuten durende blessuretijd komt O.S.S.’20 nog bijna tot de gelijkmaker, maar keeper Koeman en de paal staan een laat doelpunt in de weg.

Zo eindigt een bloedstollende, historische stadsderby in een overwinning voor de bezoekers. Routinier Lars Hutten velde met twee doelpunten het vonnis over de geel-blauwen, die met opgeheven hoofd kunnen terugkijken op deze bekeravond. ‘Wat hebben wij, maar zeker ook onze vrienden van TOP Oss laten zien hoe je een mooie voetbalavond moet en kan beleven’, spreekt voorzitter Edgar Janssen. De profs van TOP Oss mogen zich op gaan maken voor een wedstrijd in de tweede ronde van het KNVB Bekertoernooi.

2 gedachten over “Lars Hutten beslist bloedstollende Osse stadsderby in voordeel TOP Oss”