Publieksgerichtheid Brentford

Ik heb een verhaal geschreven over het beleid van Brentford. Over hoe de club in 2014/15 nog debuteerde op het tweede niveau van Engeland met het laagste budget van allemaal en op het moment van schrijven op een elfde plaats in de Premier League staat. Dit verhaal heb ik twee keer geschreven en in deze blogpost leg ik uit waarom.

In eerste instantie had ik dit idee namelijk al langer. Brentford promoveerde afgelopen zomer naar de Premier League ten koste van ‘mijn’ Swansea City, de club waarvan ik al jarenlang fan ben. Rondom die wedstrijd werd in de Engelse media veel geschreven over het indrukwekkende databeleid van Brentford. Voor mij was dat een reden om hier verder in te duiken. Data en voetbal zijn namelijk twee grote interesses van mij. Die twee factoren binden mij ook aan Tussen de Linies, dus opperde ik dit idee in de groepsapp en het werd enthousiast ontvangen.

Maar zoals met nagenoeg al mijn verhalen, schrijf ik ze voor liefhebbers van voetbal. Dit zijn niet altijd mensen die verstand hebben van data achter het voetbal. Toch wil ik hun wel blij maken met een verhaal over Brentford.

Hier zit een kenniskloof tussen lezers van Tussen de Linies, waarvan verwacht wordt dat ze een basiskennis hebben over voetbaldata, en de gemiddelde voetballiefhebber, die niet bekend zijn met termen als Expected Goals en PPDA. En dat is de reden waarom ik het twee keer heb geschreven.

Bij het artikel over Tussen de Linies heb ik de term Expected Goals benoemd met de verwachting dat de lezers de term kennen. Zeker lezers die vaker op Tussen de Linies te vinden zijn, zullen bekend zijn met deze term omdat hij meermaals de revue passeert op de website. In het verhaal op mijn eigen blog heb ik de term Expected Goals uitgelegd met een afbeelding en een extra stukje tekst.

Screenshot uit het artikel op mijn blog

Bovenstaand stuk is dus alleen te lezen in het verhaal dat ik op mijn blog heb staan en wat voor een breder publiek is geschreven. In het artikel voor Tussen de Linies haal ik enkel de term Expected Goals aan en sla ik deze tussenuitleg over. In mijn ogen is dit een goed voorbeeld van publieksgerichtheid: ik hou rekening met de kennis van mijn publiek en pas daarop de inhoud van mijn verhaal aan. Met dus aan de ene kant een publiek met veel voorkennis over het (deel)onderwerp (de lezers van Tussen de Linies) en aan de andere kant voetballiefhebbers in de vorm van bijvoorbeeld lezers van De Volkskrant of het AD.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *