Reflectie achtergrondartikelen over onbekendere Europese clubs

Met de toevoeging van een derde Europees clubtoernooi vanaf dit seizoen is ook het aantal deelnemende clubs aan Europese clubtoernooien gestegen. 96 clubs vertonen hun kunsten op de Europese velden, met daarbij (door het verhoogde aantal en de nieuwe verdeling) ook een aantal onbekende clubs. Het leek mij interessant om over deze onbekende clubs een verdiepend verhaal te schrijven.

Het begon met de ‘proloog’ over Sheriff Tiraspol, een club in Moldavië die dit seizoen in de Champions League speelt. Daarna volgden onder andere verhalen over Bodø/Glimt, Lincoln Red Imps en Alashkert FK. Ik heb er mede voor gekozen om deze verhalen te maken door de enquête die ik binnen mijn focusgroep heb afgenomen. Hieruit kwam naar voren dat dit thema (achtergrondartikelen/verdiepende verhalen over onbekendere clubs) aanslaat bij het publiek.

Wat heb ik geleerd van deze serie?

  • Ik heb geleerd om niet-Nederlandse bronnen te gebruiken, zowel geschreven als gesproken;
  • Ik heb geleerd om ook sociale/economische/politieke context toe te voegen aan een voetbalverhaal.

Het onderzoek naar deze clubs was niet altijd makkelijk. In de Nederlandse media is bijvoorbeeld weinig geschreven over Alashkert FK, want het Armeense voetbal heeft hier geen prioriteit. Daardoor moest ik wel op zoek naar Engelstalige bronnen of artikelen vanuit de eigen taal van het desbetreffende land. Dit maakte het niet altijd makkelijker om een verhaal duidelijk te krijgen, maar door verschillende bronnen met elkaar te vergelijken, lukte dit toch.

Voor het verhaal over Bodø/Glimt heb ik een Noorse journalist gesproken. Ik koos ervoor om een Noorse journalist als bron toe te voegen om de objectiviteit in het verhaal te bewaren. Joshua Smits (doelman van de Noorse club) was mijn andere bron, maar hij is speler van de club waarover het verhaal ging. Het Engels van deze Noorse journalist was niet altijd optimaal, dus dat was af en toe lastig om te begrijpen.

Ik wilde voorkomen dat de zeven verhalen uit deze serie op elkaar zouden lijken. Het gaat namelijk om zeven onbekende clubs. Als ik de standaarddingen noteer (waar komen ze vandaan, waarom spelen ze nu Europees et cetera) zou er zeven keer hetzelfde verhaal uitkomen met enkel andere clubs, namen en landen. Doordat ik uitgebreid bronnenonderzoek heb gedaan naar deze clubs, kon ik ook andere ontwikkelingen meenemen in de verhalen. Zoals bijvoorbeeld de politieke situatie in Transnistrië (Sheriff Tiraspol) en de historische situatie van de Gibraltarese voetbalbond (Lincoln Red Imps). Hierdoor zijn het – naar mijn mening – zeven unieke verhalen geworden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *