Reflectie Wedstrijdverslagen schrijven voor Amateurvoetbaleindhoven.nl

Naast de interviews met hoofdtrainers en andere voetballiefhebbers voor Amateurvoetbaleindhoven.nl, heb ik dit semester ook een wedstrijdverslag geschreven voor het platform. Eigenlijk zouden dit er twee zijn, maar de wedstrijden tussen PSV/av en FC Eindhoven/av werd achter gesloten deuren gespeeld in verband met corona, waarbij er maar één persplek was en die was reeds bezet. Voor AVE ben ik wel bij de wedstrijd tussen Bladella en VV Hoogeloon geweest, waarvan het wedstrijdverslag hier te lezen is. Ik heb hier meerdere dingen van geleerd, welke ik hieronder op een rijtje zet.

Zo is een wedstrijd in het amateurvoetbal compleet anders dan in het profvoetbal. De meeste profvoetballers zie je regelmatig op televisie voorbijkomen en kun je gemakkelijk herkennen. Bij het amateurvoetbal is het belangrijk om een wedstrijdformulier bij je te hebben zodat je de spelers snel kunt herkennen aan hun rugnummers (en gedurende de wedstrijd ook aan andere zaken zoals kapsel of voetbalschoenen).

Dit zorgt ervoor dat je tijdens een amateurwedstrijd 90 minuten lang gefocust moet zijn. Vanuit iedere slechte, lange bal kan in principe een doelpunt vallen. In het wedstrijdverslag moet dan staan wie de assist gaf. Aan mij dus de taak om het scenario dat er een goal uit kan vallen steeds te onthouden en dus in gedachte te houden wie de lange bal gaf. Bij het profvoetbal is dit gemakkelijker: hierbij zijn meerdere journalisten aanwezig en is ook op verschillende kanalen (bijvoorbeeld ESPN, NOS, VI et cetera) te zien wie er gescoord heeft en wie de assist gaf. Bij het amateurvoetbal is vaak maar één journalist aanwezig, dus moet je het zelf zien. Dus ben ik erachter gekomen dat je constant moet opletten, want ieder moment kan belangrijk zijn.

Daarnaast is het zo dat een wedstrijdverslag zo snel mogelijk na de wedstrijd online moet komen. Hiervan heb ik geleerd dat ik tijdens de wedstrijd alvast in mijn hoofd ideeën moet hebben over de opzet van het artikel en welke dingen er zeker wel en niet in moeten staan. Ook moet er altijd een kort interview met een of beide trainers in het wedstrijdverslag. Dit heb ik ongeveer een half uurtje na de wedstrijd gedaan, zodat ik tussendoor alvast een deel van het verslag kon uitwerken en dus wist wat ik de trainer wilde vragen (zodat het zou aansluiten bij het verslag). Daarna ben ik naar huis gegaan en heb ik het verhaal afgerond. De bedoeling bij AVE is dat een wedstrijdverslag er dezelfde dag rond een uur of 6/7 opstaat. Mijn verslag was om kwart voor 6 ingeleverd, dus goed op tijd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *