Stageworkshops 9 september

Op donderdag 9 september vond bij onze Condor-groep de eerste van drie blokken met workshops over de stage plaats. In deze (korte) blogpost vertel ik wat ik geleerd heb van de eerste drie workshops.

Evy – Het gebruik van LinkedIn om ook nieuws te halen

Evy had bij haar stage voor BN De Stem onderzoek gedaan naar LinkedIn en de inzet ervan. LinkedIn wordt door velen gebruikt om nieuws te brengen (bijvoorbeeld door journalisten om hun geschreven artikelen aan het licht te brengen), maar weinig om nieuws te halen. Ook merkte ze tijdens het onderzoek op dat de interactie die BN De Stem op LinkedIn creëerde minimaal was.

Ze sprak onder anderen met de directeur van de Nederlandse afdeling van LinkedIn. Hij verduidelijkte meer over het algoritme dat achter het platform zit. Op basis daarvan stelde Evy een handleiding samen die journalisten van BN De Stem zou moeten helpen om meer interactie met de following te creëren op LinkedIn. Enkele hoofdtips uit die handleiding die ik meeneem voor een volgende post:

  • Als je meer tekens gebruikt, kom je hogerop in het algoritme. Posts met veel context doen het goed op LinkedIn;
  • Tag mensen / bronnen / mediabedrijven waarmee je hebt samengewerkt in het bericht. Hierdoor komt het bij mensen op de tijdlijn die het getagde bedrijf of de getagde persoon volgen;
  • Gebruik hashtags. Net als op Instagram kan je op LinkedIn hashtags volgen. Interesse in bitcoins? Volg de #bitcoin en alle berichten over bitcoins komen op je tijdlijn terecht. Als ik een artikel schrijf over cryptocurrency en ik gebruik de #bitcoins of #crypto, dan belandt het artikel bij mensen op de tijdlijn wie dat interessant vinden en trek ik dus meer lezers;
  • Stel vragen in het bericht. Bijvoorbeeld: “Herken je dit of dat?” “Wat vinden jullie hiervan?” Het nodigt uit om hierop te reageren.

Albert – Tips voor het maken van een korte video

Albert gaf een workshop over het maken van korte video’s. Hierbij liet hij ons een stappenplan zien en gaf hij tips mee over het maakproces. In dit geval ging het over video’s waarbij je zelf niet gaat filmen.

De eerste stap is het schrijven van een videoconcept. Wat wil je gaan maken en wat heb je hiervoor nodig? Noteer ook de doelgroep, het gebruik van beelden en muziek, bronnen, vergelijkbare video’s et cetera.

De tweede stap is het verzamelen van beeld en geluid. Albert gaf hiervoor enkele bruikbare websites:

  • Foto’s: Pexels – Pixabay – Adobe Stock
  • Beeld: Videezy – Videvo
  • Geluid: Gratis: YouTube Studio – Adobe Stock – Jamendo Betaald: Epidemic
  • Google Earth (Studio) is een handige tool om locaties op een visuele manier in beeld te brengen.

De derde stap is het editen van de video. Albert liet in het kort zien hoe hij dat doet met Adobe. Ik edit altijd met Vegas Pro, maar toch gaf hij enkele bruikbare tips. Zoals bijvoorbeeld het geven van kleurenlabels aan de verschillende mediasoorten. Zo houd je overzicht en structuur. Ook gebruikt hij altijd twee sporen om het bijeen verzamelde beeld te sorteren. Hij schuift dan de bruikbare beelden naar het bovenste spoor zodat hij niet zomaar iets weggooit.

Marieke – Nieuwsbrieven voor Indebuurt

Marieke deed onderzoek naar de nieuwsbrief voor Indebuurt. Ze zocht uit wat de clickrate van de nieuwsbrief is, welke berichten het beter doen in de nieuwsbrief en of de positie in de nieuwsbrief invloed heeft op de clickrate.

Ik vond het een interessant onderwerp en ook de discussie die hieruit vloeide was interessant, want uit de resultaten bleek dat de nieuwsbrief zeer slecht werkt voor Indebuurt maar toch willen ze hieraan vasthouden. Ik heb enkele inhoudelijke vragen aan Marieke gesteld over de cijfers en haar onderzoek (bijvoorbeeld of de dag van posten / dag van uitbrengen nieuwsbrief van belang was), maar echte leermomenten heb ik niet uit deze workshop gehaald.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *