Voortgang onderzoek Tussen de Linies

Dit semester draait om een praktijkgericht onderzoek. Ik vond het in eerste instantie lastig om een onderwerp te vinden dat écht bij mij aansloot. Toen ik las dat het mogelijk was om vanuit een opdrachtgever onderzoek te doen, werd het al een stuk aangenamer. Ik schrijf namelijk al een jaar voor Tussen de Linies, een vrijwillig journalistiek platform dat zich richt op het combineren van data met voetbal. Als alle redacteuren veel schrijven en goede onderwerpen oppakken, worden de artikelen door veel mensen gelezen (soms tot wel 20,000 clicks). Het probleem is echter dat er vaak vrijblijvend wordt geschreven en er dus niet consequent geüpload wordt. Het voelt alsof er een markt is voor Tussen de Linies (in hoogtijdagen worden de stukken goed gelezen en is er veel interactie op de social media), maar dat ze deze markt niet benutten. Deze observatie maakte het voor mij een stuk makkelijker om een onderzoeksonderwerp te kiezen: de strategie van Tussen de Linies. Wat kan Tussen de Linies doen om een toonaangevend voetbaldatajournalistiek platform te worden?

De eerste weken van het onderzoek verliepen moeizaam. Dat lag aan mijzelf, maar werd ook versterkt door de redacteuren van Tussen de Linies. Ik had al een aantal keer opgegooid dat ik een onderzoek ging doen voor Tussen de Linies, maar er werd redelijk laks op gereageerd door de redacteuren. Hierdoor had ik er zelf niet altijd evenveel zin in. Ook zag ik op tegen het schrijven van het theoretisch kader. Ik ben persoonlijk liever in de praktijk bezig dan dat ik ‘wetenschappelijk’ onderzoek doe. Daarom heb ik in de eerste weken van dit semester vooral producties gemaakt en veel artikelen geschreven, want daar haalde ik meer voldoening uit voor mezelf.

Pas nadat ik in de herfstvakantie twee redacteuren waarvan oprichter Remon had gesproken, begon ik zin te krijgen in het onderzoek. En achteraf gezien was het best gek dat ik geen zin in het onderzoek had, want het gaat om voetbal, cijfers en journalistiek: alles waarmee ik mij de afgelopen jaren heb beziggehouden. Ik kan hier niet echt een verklaring voor geven, misschien (eindelijk) een coronadipje? Even wat tegenslag van de sociale martelgang die het afgelopen anderhalf jaar geweest is? Na de leuke gesprekken met de redacteuren en de vele aanknopingspunten die ze mij boden, begon ik weer zin te krijgen. Ook omdat het resultaat van dit onderzoek voor mij persoonlijk van belang kan zijn.

Er zijn namelijk enkele oud-redacteuren van Tussen de Linies die tegenwoordig in de voetbalwereld actief zijn. Zo is Wes Beuvink hoofdscout van FC Groningen en Enrico is inmiddels Head of Data Performance bij o.a. Spezia FC en SonderjyskE. Op het moment dat Tussen de Linies met behulp van mijn onderzoek de weg omhoog weer kan inslaan, kan dit voor mij bijvoorbeeld nieuwe klussen of werkplekken opleveren. Dat maakt dit onderzoek extra belangrijk en dat geeft mij ook extra energie om er tijd in te steken.

Voortgang 11 november:

Vandaag heb ik het doel gesteld om deze week (het is nu donderdag) de gesprekken met de redacteuren uit te werken. Aan de hand van die gesprekken kan ik mijn eerste deelvraag afronden. Ook heb ik enkele bronnen van ‘concurrenten’ en andere data/voetbalplatformen benaderd voor een gesprek. Ik hoop deze in de komende weken te kunnen spreken om zo een uitgebreid beeld van de voetbaldatajournalistieke markt te krijgen. Onderstaand is de globale planning die ik aan wil houden:

Weeknummer:Data:Werkzaamheden:
Week 58 tm 11 novemberZiek geweest, weinig gedaan. Gesprekken uitwerken
Week 615 tm 18 novemberDeelvraag 1 invullen
Week 722 tm 25 novemberDeelvraag 2 invullen, mogelijke bronnen spreken
Week 829 tm 2 decemberDeelvraag 3 invullen, mogelijke bronnen spreken
Week 96 tm 9 decemberDeelvraag 4 invullen, mogelijke bronnen spreken
Week 1013 tm 16 decemberAls – door wat dan ook – gaten zijn ontstaan: in deze week opvullen
Week 1120 tm 23 decemberInleiding etc. schrijven, afronden en doornemen.
Kerstvakantie  
Kerstvakantie  
Week 1210 tm 13 januariLaatste aanpassingen, afronden, doornemen
Week 1317 tm 20 januariDeadline, laatste check door medestudenten

Ik heb er vertrouwen in dat ik mij aan deze planning kan houden. Wel moet ik in mijn achterhoofd houden dat ik het onderzoek niet mag ‘vergeten’. Dit klinkt misschien wat vaag, maar zoals ik eerder aangaf vind ik het leukste aan deze opleiding het bezig zijn in de praktijk, producties maken en artikelen schrijven. Ik moet in de gaten houden dat ik niet teveel tijd in deze producties steek waardoor mijn onderzoek achterblijft (onder het mom van ‘oh, dat komt nog wel’ of ‘dat red ik nog wel’).

Voortgang 2 december:

Volgens de planning zou ik nu bezig moeten zijn met deelvraag 3 en het spreken van bronnen. Dat klopt, dus ligt ik goed op schema. Ik heb de afgelopen weken onder anderen Bart Frouws gesproken. Bart is voetbaldatajournalist en werkzaam bij Opta, een dataleverancier van o.a. ESPN en VI. Met hem heb ik een gesprek gehad over de opkomende voetbaldatajournalistiek, de huidige markt en de situatie van Tussen de Linies. Dinsdag jongstleden sprak ik Sam Planting, freelancejournalist van onder meer De Volkskrant en Het Parool, waarin hij een eigen data-rubriek over Ajax heeft. Met hem heb ik gesproken over de opkomst van (voetbal)datajournalistiek, hoe hij data gebruikt in zijn artikelen en enkele van zijn projecten. Ook heeft hij tips gegeven voor mij als journalist en voor het platform Tussen de Linies.

Momenteel ben ik bezig om deze gesprekken te verwerken in mijn deelvragen, zodat ik komende week deelvraag 3 kan afronden en aan de slag kan met deelvraag 4. In deelvraag 3 ga ik op zoek naar de obstakels/valkuilen van Tussen de Linies en in deelvraag 4 ga ik af wat Tussen de Linies kan doen om verder te groeien. Daarin ga ik de mogelijkheden verkennen en uiteindelijk een advies schrijven voor de redactie.

Deelvraag 1 (over Tussen de Linies) en deelvraag 2 (over de voetbaldatajournalistieke markt) heb ik afgerond, waarbij ik bij deelvraag 2 nog een quote van Sam Planting moet toevoegen.

Tot zover lig ik goed op schema en merk ik dat ik zin heb om een goed en laagdrempelig advies te schrijven voor Tussen de Linies zodat we verder kunnen gaan groeien. Ik wil zelf onderdeel zijn van die groei en ik merk dat het voor mij een extra drijfveer is om me in dit onderzoek te gooien.

Voortgang 13 januari:

De deadline komt inmiddels in zicht. Ik heb het onderzoek voor Tussen de Linies nagenoeg afgerond. Enkele dingen ontbreken nog, zoals de omschrijving van de methode, een conclusie en advies. Daarnaast moet ik ook nog een reflectieverslag schrijven, waarin ik terugkijk op mijn handelen gedurende dit onderzoek.

De kerstbreak is een lastige geweest voor mij als het gaat om het behouden van de motivatie. Twee weken niks was heerlijk, maar nu moet de knop weer even om zodat ik het onderzoek op een goede manier kan afronden. Gelukkig is er nog voldoende tijd om het af te ronden en het onderzoek meermaals te checken.

Tijd om de laatste week voor de deadline nog even te knallen en de puntjes op de i te zetten, zodat ik een goed onderzoek en dito advies kan inleveren voor Tussen de Linies.

Laatste update:

Het onderzoek is volledig af en via deze link te vinden. In deze voortgangspost hield ik jullie al redelijk op de hoogte hoe ik er gaandeweg het onderzoek voorstond. In dit reflectieverslag vat ik alles nog even samen en kom ik uitgebreider terug op lastige momenten, obstakels, hoogtepunten en leermomenten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *