Reflectie “Worden artiesten écht populairder als ze overlijden?”

Net als bij al mijn andere producties komt het idee gewoon uit de lucht vallen. Ik vroeg me oprecht af waarom artiesten populairder worden als ze overleden zijn. Voor mezelf ging ik redenen bedenken. Is het vanuit emotie? Komt het door de media-aandacht? Is het omdat er geen nieuwe muziek van deze artiest meer kan uitkomen?

Met mijn interesse in data in het achterhoofd besloot ik te gaan kijken naar de invloed van het overlijden van een artiest op zijn of haar noteringen in de Top 2000. De Top 2000 is namelijk de grootste hitlijst van Nederland en jaarlijks stemmen er miljoenen Nederlanders voor die lijst. Het ophalen van deze data was vrij makkelijk. Ik heb alles van de site van Radio 2 afgehaald en geïmporteerd naar een Excel-werkblad.

Toen kwam het eerste moeilijke punt van dit onderzoek. Ik moest erachter komen welke artiesten nog in leven waren en welke helaas al kwamen te overlijden. Echter is hier geen data voor bekend, dus moest ik het handmatig gaan opzoeken. Gelukkig heeft Radio 2 voor elke inzending uit het verleden een pagina, waarop te lezen is of de artiest nog in leven is. Het kostte wat tijd, maar ik heb van alle artiesten (zangers of leadzangers van bands) uitgezocht of en wanneer ze kwamen te overlijden.

Wat heb ik geleerd?

  • Ik heb geleerd om grote hopen data te sorteren, ordenen en filteren.
  • Ik heb connecties vanuit school gebruikt om informatie en bronnen te vinden.
  • Ik heb geleerd hoe ik data op een mooie manier kan visualiseren.
  • Ik heb geleerd om op een kritische manier, nog wel samen met iemand anders, naar mijn artikel te kijken.

Door middel van Excel heb ik alle informatie die ik van de site van Radio 2 heb gehaald kunnen sorteren en filteren. Ik ben vanuit mijzelf en mijn middelbare school-periode best goed met Excel, dus dit lukte mij vrij snel. Met behulp van één tutorial over het filteren van unieke waarden uit een kolom, ging de rest vanzelf.

Roy Mevissen, een van onze coaches, heeft zelf lang in de muziekjournalistiekwereld gewerkt. Ik heb hem daarom ook benaderd of hij contacten had met kennis van de Top 2000, die ik eventueel als bron zou kunnen gebruiken voor het artikel. Via deze connectie kwam ik uit bij Norbert Pek, die heeft meegeschreven aan een boek over de Top 2000.

Datavisualiseren:

In dit verhaal is de data erg belangrijk, dus het is van groot belang dat deze ook wordt getoond in het artikel. Er was echter één probleem: ik had geen kennis van data-visualisaties. Door tips van medestudenten kwam ik op verschillende sites die datatools aanboden, zoals hackastory.com en de techdesk van het FHJ. Zo kwam ik op Knightlab van de Northwestern University of Chicago, maar deze was te ingewikkeld. Ik kon niet goed vinden waar ik de data moest invoeren, en tutorials waren te lang voor het minimale gebruik dat ik moest hebben.

Na een paar sites en tools te hebben gehad, kwam ik bij Flourish. uit. Flourish is een online studio, waarin je allerlei grafieken, tabellen, lijsten etc. kan maken aan de hand van je eigen data. Het is een hele gebruiksvriendelijke site, die gemaakt is om studenten, docenten en bedrijven te helpen met grafieken. Ook zijn de gemaakte grafieken makkelijk te importeren naar je WordPress, wat ook een groot voordeel is. Ik weet nu dus hoe ik (simpele) visualisaties voor mijn projecten kan maken.

Tijdens het schrijven:

Voorafgaand aan het schrijven aan het artikel had ik veel onderzoek en bronnen. Ik liep er tegenaan dat ik niet echt een soort kapstok had voor het verhaal, ik wist niet zo goed waar ik moest beginnen en hoe ik de brok aan informatie moest filteren. Uiteindelijk heb ik van alle bronnen in steekwoorden/-zinnen opgeschreven wat ze hebben verteld. Die steekwoorden heb ik onderverdeeld in verschillende categorieën en aan de hand van die categorieën heb ik een rode draad gemaakt voor het verhaal. Ik merkte dat het hierdoor een stuk makkelijker werd om te gaan schrijven en ook bleef het overzichtelijker tijdens het schrijven.

Nadat ik de eerste versie van het artikel had geschreven, heb ik samen met Cécile ernaar gekeken. Dingen die ik vaak doe tijdens het schrijven, maar niet belangrijk zijn:

  • Ik herhaal veel woorden, waardoor ze overbodig worden. Om dit te tackelen moet ik meer verwijswoorden en persoonlijke voornaamwoorden gebruiken.
  • Ik probeer vaak zinnen mooier te maken dan dat ze zijn, waardoor het statisch wordt. Ik moet juist dynamischer zijn in het schrijven.
  • Ik heb de neiging om lange zinnen met bijzinnen te maken. Soms is het juist beter om ergens een punt te zetten en een punt te maken, met de uitleg in een nieuwe zin. Dit creëert rust en duidelijkheid voor de lezer.

Voor de lay-out van het artikel liep ik wederom tegen een probleem aan. Ik wilde hyperlinks toevoegen met muziek. Bijvoorbeeld als je op Islands in the Stream klikt, dat je een stuk van dat nummer te horen krijgt. Dit was niet goed te doen. Ik heb verschillende plug-ins van WordPress geprobeerd (Compact WP Audio Player, mp3-jPlayer) maar niets werd wat ik wilde. Ook via YouTube en google gezocht, maar dit leverde niets op. Uiteindelijk heb ik hiervoor de TechDesk gemaild en een bericht op het WordPress-forum geplaatst. Via Jessy de Cooker van Fontys heb ik uiteindelijk SoundCite van KnightLabs gebruikt om de muziekstukken toe te kunnen voegen aan de tekst. Dat blijkt heel gemakkelijk te zijn. Je hoeft alleen de MP3-bestanden te uploaden naar de plug-in van KnightLabs, waarna die plug-in de rest doet. Het is een leuke toevoeging aan het stuk. Weer wat geleerd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *