Weekverslag 11 (19 t/m 23 april):

De laatste woorden voor de EK Special van mijn hand zijn getypt. Mijn bijdrage: acht landenpagina’s als vooruitblik op het aankomende EK. Ondanks dat mijn naam er niet onder zal staan (enkel bij de medewerkers) ben ik er trots op. Trots dat ik acht pagina’s gevuld heb met creatieve en originele verhalen die ook nog eens amper zijn aangepast door Geert.

Wat heb ik gedaan?

Zoals gezegd: mijn laatste landenpagina geschreven. Dit was ook meteen de moeilijkste: Nederland. Want: wat is er nog niet over Frank de Boer, Frenkie de Jong en het Nederlands elftal geschreven? Iedere scheet van Frenkie de Jong wordt door VI geanalyseerd en iedere tactische keuze is door Pieter Zwart al onder de loep gelegd. Het kostte veel research om nieuwe verhalen te bedenken over Nederland, maar uiteindelijk is het gelukt. Waarom is het gelukt? Door veel te zoeken en op zoek te gaan naar specifieke uitkomsten (in dit geval de overeenkomsten met het ‘gouden’ 1988).

Ook ben ik deze week aan de slag gegaan met PANNA! 57. De deadline hiervan staat voor een week na de EK Special op de planning en er moet nog veel aan gebeuren. Hiervoor heb ik al de PANNA! Legends over Edgar Davids en het clubportret over Manchester City geschreven.

Een interview met een Eredivisie-speler die instructies geeft, bleek voor dit nummer lastiger. Drie afwijzingen verder zijn we inmiddels bij plan C. In eerste instantie gingen we voor Kostas Lamprou (RKC Waalwijk) over strafschoppen stoppen. Nadat RKC had aangegeven dat ze momenteel geen persverzoeken inwilligden in verband met de cruciale fase van het seizoen, schakelden we door naar Robin Pröpper (Heracles – crosspass) en Mo El Hankouri (FC Groningen – passeerbewegingen). Van Heracles kregen we geen reactie, van FC Groningen een nul op het rekest. Zo makkelijk als het bij Vitesse te regelen was, zo moeilijk ging het dit keer bij de andere clubs. Ook NAC Breda (Kaj de Rooij) wees een interviewverzoek af wegens corona.

Plan C is een interview met Michael de Leeuw over volleys. Ik heb Michael eerder (december 2019) al eens gesproken, toen over zijn periode bij Chicago Fire. Hopelijk helpt dit om volgende week nog bij FC Emmen langs te kunnen gaan. Het is plan C en kort op de deadline en bevestigt maar weer eens hoe afhankelijk je in de journalistiek bent van anderen. Het is niet anders, zullen we maar zeggen.

Wat heb ik geleerd?

In het stuk over Edgar Davids was ik te veel gefocust op mijn eigen herinneringen. Ikzelf ben geboren in 2001 en ‘ken’ Davids van zijn tweede periode bij Ajax en daarna bij Crystal Palace en Barnet, de slechte nadagen van zijn carrière. De rubriek Legends is juist bedoeld om de positieve kant van de speler te beschrijven: waarom is hij een legende? Mijn focus lag iets te veel op zijn speler/trainerschap bij Barnet en het toch wel onfortuinlijke einde van zijn carrière daar, terwijl het meer moest gaan over de positieve tijden, de prijzen die hij gewonnen heeft en de goede voetballer die hij was.

Ook was het stuk iets aan de droge kant. En dat was eigenlijk jammer, want ik had het idee dat het creatief schrijven mij steeds beter afging. Ik weet eerlijk gezegd ook niet zo goed hoe het kwam. Misschien te gehaast? Te snel af willen hebben waardoor ik niet genoeg research had gedaan of mij er niet genoeg in verdiept had? Hierdoor kreeg je bijvoorbeeld een opsomming aan voetbalclubs waarvoor hij gespeeld had in plaats van een creatieve benadering. Ik had bijvoorbeeld beter iets in deze richting op kunnen schrijven: “Edgar Davids speelde met zoveel sterren dat de hemel jaloers op hem neer kijk. Niet gek als je weet dat hij bij Juventus, AC Milan, Internazionale en FC Barcelona heeft gespeeld!”

Voortgang onderzoek:

Omdat ik volgende week een gesprek met Geert en iemand van de marketingafdeling heb over mijn onderzoek, moest ik deze week het theoretische deel ervan afronden. Daardoor kom ik goed beslagen ten ijs in het gesprek. Zo heb ik duidelijk op papier staan wat transmedia storytelling en extractability is en hoe andere uitgevers en magazines dit wel of niet gebruiken. Met deze informatie kan ik in het gesprek duidelijk uitleggen waar ik met mijn onderzoek naartoe wil.

Mijn hoofdvraag is inmiddels al weer iets bijgeschaafd naar: Hoe kan de bouwsteen extractability bijdragen aan meer exposure voor ELF Voetbal?

Voor komende week staat er een gesprek op de planning. Uit dat gesprek hoop ik bevestiging te halen (zit ik op het goede spoor) en tevens inspiratie op te doen. Wat zijn hun ideeën als het gaat om fysieke producten die ELF kan uitbrengen? Hoe kijken zij erop? Wat is hun mening? Et cetera.

Wat heb ik gemaakt?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *