Weekverslag 5 (8 t/m 12 maart):

Een drukke week. Dat was het. En dat is ook de reden dat het weekverslag twee dagen later online komt. Simpelweg omdat ik in het weekend ook nog aan de artikelen heb gewerkt. Dinsdag gaat de nieuwste ELF (uitgave 3 van dit jaar) naar de drukker, dus moeten maandag alle stukken ingeleverd zijn bij Geert. Ik had deze week nog twee interviews voor die ELF, dus was er enig tempo vereist bij het uitwerken en controleren van de verhalen.

Wat heb ik gedaan?

Deze week stond in het teken van ELF3. Ik heb in het begin van de week voorbereid op de interviews van woensdag en donderdag. Woensdag had ik namelijk op Papendal een interview met Danilho Doekhi, centrale verdediger van Vitesse die dit seizoen de meeste duels in de Eredivisie heeft gewonnen. Op woensdagavond belde ik met Mikki van Sas, een Nederlandse doelman die in de jeugdopleiding van het grote Manchester City speelt. Donderdag was ik de hele dag in Amsterdam te vinden. Daar had ik een interview met Levy Frederique, een van Nederlands beste eSporters die deel uit maakt van het eSportsteam van Internazionale.

De hele week stond in het teken van deze interviews. Natuurlijk heb ik ook mijn reguliere internetdienst weer gedraaid en heb ik me bezig gehouden met het beste elftal van spelers die niet naar het EK gaan komende zomer (het team is overigens nu volledig geselecteerd.

Omdat deze week mijn eerste interviews voor de bladen ELF en PANNA! op het programma stonden, heb ik daar veel leermomenten gekend.

Wat heb ik geleerd?

Zo kwam in een eerder weekverslag van mij al de tip voorbij om concrete vragen te stellen. Concrete vragen leveren concrete antwoorden op. Daar ben ik deze week ook achter gekomen, bijvoorbeeld in het interview met Mikki van Sas. Zie hieronder een deel van het interview met Van Sas uitgetypt:

Je gaf aan dat de faciliteiten bij Manchester City beter zijn dan bij FC Utrecht. Waar merk je dat vooral aan?
“In Nederland speel je best vaak op kunstgras. Hier is alles wel op gras en heel veel velden. Bij City heb je iets van tien voetbalvelden, allemaal gras die goed onderhouden zijn. Dat is sowieso al echt een enorm verschil, maar ook het complex zelf is veel groter dan in Nederland. Het is ook wel logisch, aangezien ze meer geld hebben. Het zit ook in kleine dingetjes.” Kun je hier specifieke voorbeelden van noemen? “Bijvoorbeeld als je het veld afkomt heb je normaal van die borstels waar je je schoenen aan afklopt. Hier bij City heb je aan de muur een soort luchtpompjes hangen waardoor je het gras er vanaf kan spuiten. Dat soort kleine dingen die net iets professioneler zijn. Daar zitten de verschillen. Die faciliteiten zijn natuurlijk veel beter.

Mijn vragen staan in het grijs. Hij benoemde eerder in het gesprek dat hij vond dat de faciliteiten bij Manchester City beter waren. Nou kan ik me dat wel voorstellen, de club heeft meer geld en een hogere reputatie dan iedere Nederlandse voetbalclub. Als ik daar niet op zou inhaken met een specifieke vraag, zou het dus zo in het magazine hebben gestaan. “De faciliteiten bij Manchester City zijn een stuk beter.” Ik denk dat iedere lezer van het magazine bij zichzelf ook wel kan bedenken dat de faciliteiten in Manchester beter zijn dan bij FC Utrecht. Daarom gebruikte ik de tip van Geert om hier een concrete vraag over te stellen, dus waar merkt hij het vooral aan. Hij komt met het voorbeeld over kunstgras en het aantal velden en zegt nog dat het ‘in de kleine dingetjes’ zit. Door ook daar weer concreet op door te vragen, komt uiteindelijk een antwoord met betrekking tot ‘luchtpompjes’ naar boven. En dat is dus zo’n voorbeeld waar weinig mensen bij stil zullen staan dat zelfs daaraan gedacht wordt bij Manchester City. Zo’n voorbeeld maakt het verhaal leuker en ook anders dan de andere verhalen over Nederlandse talenten in het buitenland. Een groot leermoment dus, want dit kan ik in al mijn toekomstige interviews gaan toepassen. Je wilt uiteindelijk de onderscheidende anekdotes en voorbeelden eruit halen.

Deze specifieke vragen kun je vinden door goed voorbereid een interview aan te gaan. Tips die ik daarvoor kreeg zijn bijvoorbeeld eerdere interviews met hem terugkijken of lezen, proberen zoveel mogelijk over zijn carrière of hetgeen waarover je hem gaat spreken te vinden, aan andere redactieleden vragen of zij hem kennen of dingen van hem (willen) weten. Deze tip bracht mij in de voorbereiding op het interview met Doekhi op een nieuwe vraag. Winston Bogarde is de oom van Doekhi en hij zei ooit tegen Perr Schuurs bij Ajax dat hij niet mocht lachen op het veld. Omdat Doekhi het neefje van Bogarde is, heeft hij veel tips gehad van hem. Dus kon ik hem specifiek vragen naar deze tip die Bogarde eerder aan Schuurs gaf.
Ook zou je met deze voorkennis ooit een voorzet kunnen geven in een interview. Bijvoorbeeld als de geïnterviewde geen (uitgebreid) antwoord geeft, zou je hem met voorkennis op weg kunnen helpen of een richting in kunnen sturen.

Tijdens de interviews heb ik geleerd dat ik dingen die in de omgeving gebeuren moet opschrijven. Bij een telefonisch interview is dat natuurlijk lastiger dan bij een interview op locatie, tenzij de telefoon drie keer wegvalt wegens slechte Griekse wifi of iets dergelijks. De omgeving tijdens een interview bepaalt ook de sfeer van het interview en die sfeer kan je overbrengen op de lezer. Zeker als er iets merkwaardigs gebeurd of hij door iets in de lach schiet of iets dergelijks. Zo was ik op Papendal bij Danilho Doekhi. Voor PANNA! lieten we hem enkele tips geven (met foto’s) voor de lezers. Tijdens deze tips moest hij bepaalde houdingen aannemen en acties maken. Zijn medespelers moedigden hem aan vanaf de zijkant, wat goed weergeeft dat de teamgeest bij Vitesse momenteel heel sterk is. Als ik dat in het artikel vermeld of benoem, omschrijft dat ook de sfeer die tijdens het interview hing (heel ontspannen) en zal de lezer sneller in die sfeer worden meegenomen.

Ik heb mijn interviews opgenomen met een extra telefoon (als dictafoon). Deze keuze heb ik voornamelijk gemaakt omdat ik hier gewend aan ben. Door corona heb ik sinds november 2019 geen interview meer op locatie gehad en dus alles telefonisch gedaan. Persoonlijk vind ik het het makkelijkste om het op te nemen en later uit te tikken, zo weet ik zeker dat ik niets mis of verkeerd interpreteer dan wel verkeerd noteer. Het terugluisteren van zo’n interview op een bandje heeft nog een voordeel: je hoort jezelf het interview als het ware opnieuw afnemen. Je hoort waar je kansen hebt laten liggen, bijvoorbeeld door niet specifiek door te vragen of genoegen te nemen met een redelijk algemeen antwoord.

Tijdens het uitwerken van de interviews heb ik samen met Geert een structuur of rode draad bedacht. Aan de hand daarvan heb ik het verhaal geschreven en teruggestuurd naar Geert. Samen hebben we gekeken naar de verbeterpunten (of juist goede punten) en deze doorgevoerd, waardoor het gecontroleerd kan worden en naar dinsdag naar de drukker kan.

Het verhaal over Van Sas werd goed ontvangen door Geert. Er waren enkel wat taaldingetjes die hij heeft aangepast.

Het verhaal van Doekhi was lastiger. Dat merkte ik ook tijdens het schrijven al en toen ik het met Geert over het door mij aangeleverde verhaal had, kwam het ook naar boven. Er waren drie specifieke aanleidingen waarom we hem gesproken hebben:

  1. Hij is de duelkoning van de Eredivisie, won veruit de meeste persoonlijke duels
  2. Hij is de neef van Winston Bogarde, die ook verdediger was. Ook zijn neefjes Melayro en Lamare (zonen van Winston) timmeren als verdediger aan de weg.
  3. Verdedigen is in Nederland bijna een scheldwoord. Het draait allemaal om de Hollandse School, voetballen in balbezit

Dit waren de drie aanleidingen waarom we hem gesproken hebben, maar uit mijn verhaal kwam dat niet echt naar boven. Het kwam meer over of we een verhaal over verdedigers wilden maken en willekeurig bij hem uitkwamen, terwijl er drie redenen zijn om juist hem te spreken. Ik ben in het weekend dan ook nog bezig geweest om de intro zo aan te passen dat de aanleiding van het verhaal duidelijker naar voren komt

Wat heb ik gemaakt?

Overigens: zodra de verschillende ELF / PANNA!-magazines worden uitgebracht, zet ik mijn artikelen daaruit ook op de site. Dit doe ik onder het kopje ‘stageproducties’. Zo hoef je niet alleen de kale PDF te zien, maar zie je uiteindelijk ook het eindresultaat met lay-out en foto’s!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *