Weekverslag 12 (26 t/m 30 april):

Een drukke week, ondanks dat we een dag minder gewerkt hebben i.v.m. Koningsdag. Dinsdagochtend ging de EK Special van ELF naar de drukker en aanstaande dinsdag gaat PANNA! 57 naar de drukker. Deze week zijn daar de laatste artikelen voor geschreven.

Wat heb ik gedaan?

Afgelopen maandag hadden we een redactievergadering over PA57, waarin we de status van het magazine hebben doorgenomen (dus gekeken wat er al ingeleverd was en hoeveel pagina’s nog gevuld moesten worden). Daarin viel er voor een magazine dat tijdens het EK in de winkel ligt net te weinig EK besproken werd. Er werd besloten om alsnog een EK-sausje over het blad heen te gooien, waardoor ik de taak kreeg om een Ontleed over Kylian Mbappé, een landenportret van Portugal en een groot artikel over de tien grootste talenten te schrijven. Hiermee ben ik deze week zoet geweest.

Daarnaast heb ik maandag het interview met Philip Gililow uitgetypt en deze woensdag uitgewerkt tot een artikel voor de website. Omdat woensdag bekend werd dat het magazine-artikel met Gililow werd doorgeschoven naar het volgende nummer, hoefde ik deze nog niet te schrijven. Het website-artikel werd rond drie uur in de middag gepubliceerd, maar niet veel later kreeg ik van Philip een appje dat het niet online mocht komen van zijn club CSKA Moskou. Hij was hier zelf ook niet van op de hoogte maar mocht tot eind mei niet ‘zulke interviews geven’. Het zij zo.

Wat heb ik geleerd?

Ik heb deze week ondervonden hoe snel er wordt geswitcht bij een magazine. Zoals ik eerder aangaf kwam tijdens de redactievergadering naar boven dat er te weinig EK besproken werd in het magazine. Binnen een halfuurtje werd besloten om drie artikelen door te schuiven en daarvoor in de plaats drie nieuwe EK-artikelen te schrijven.

Tijdens het schrijven van de top 10 grootste talenten op het EK had ik weer de tips van het creatief schrijven in mijn hoofd. Ik moet en kan echter nog meer vanuit een verhaaltje denken en niet vanuit een feitje of statistiek. Als ik dat wel doe (vanuit feit/statistiek) dan wordt het iets meer een ophoping van informatie en geen goedlopend en lekker leesbaar verhaal. Tijdens het redigeren kwam naar boven dat dit bij een aantal stukken wel goed gelukt was (bijvoorbeeld Joao Félix en Ryan Gravenberch) maar bij sommige er meer in zat (bijvoorbeeld Florian Wirtz, zie onderstaand).

De bovenste tekst is de geredigeerde versie, de onderste is mijn eerste versie

In het bovenstaande voorbeeld is goed te zien dat ik in eerste instantie (de onderste tekst) wel het idee had om zijn voetbalfamilie uit te lichten, maar dat het net te weinig naar boven komt. Ik som als het ware op wat zijn familieleden op voetbalgebied doen, maar daar houdt het op.

Voortgang onderzoek:

Donderdag heb ik op de redactie een gesprek met Geert en Sjoerd (marketing) gehad over mijn onderzoek. Ze stonden beiden zeer positief tegenover de onderzoeksvraag, maar vroegen zich wel af of het mogelijk is om juist op PANNA! te richten in plaats van ELF. Dit omdat volgens hen de doelgroep van PANNA! makkelijker te benaderen is en de maatschappelijke functie van PANNA! (stimuleren om te lezen en stimuleren om te bewegen) te gebruiken is.

Andere dingen die naar boven kwamen in het gesprek:

  • Het is lastig om dingen te maken die betrekking hebben tot bijvoorbeeld voetballers, clubs of Eredivisie in verband met portretrecht. Zo hebben ze met de PANNA!-agenda al eens claims gehad wegens portretrecht, omdat het teveel gericht zou zijn op commerciële doeleinden.
  • Probeer dingen te bedenken die volledig in eigen beheer kunnen zijn, dus die niet door een andere leverancier gemaakt worden waarvan je dan weer afhankelijk bent. Ook belangrijk om alles PANNA!-branded te maken.
  • PANNA! wil minder afhankelijk worden van het magazine in hun verkoopcijfers. Daarom besteden ze nu ook extra aandacht aan bijvoorbeeld het PANNA!-sterrenteam, waarmee inkomsten worden vergaard. Fysieke producten zouden hierin ook kunnen bijdragen.

Wat heb ik gemaakt?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *